Нива на експолицай и земя, дарена от общински съветник, стават парк на Добринище

Бизнесменът и планински спасител от Банско Румен Въчин, Борис Сакарев от Добринище, софиянката Мая Минкова и пловдивчанинът Кирил Щерев обединиха свои имоти в местността Логовето на Добринище, близо до хижа „Гоце Делчев“, и обявиха идеята си да направят там извънселищен парк за отдих, спорт и развлечения.

Той ще включва въжен парк, детска ски писта с дължина 50 метра, до която ще има гумена лента за транспортиране, задвижвана с електромотор, въжен тролей и други увеселителни обекти, заведения за хранене и магазини. На този етап обслужващите сгради ще са 150 кв.м и ще включват закусвалня, 1 магазин и тоалетни. Ще бъдат обособени и места за паркиране.

Инвеститорите обещават максимално запазване на релефа и растителността и бърза реализация, защото съоръженията ще бъдат фабрично изработени и ще подлежат само на монтаж, без да се налага навлизане в района на тежка строителна техника.

До извънселищния парк ще се стига по асфалтиран общински път. За водоснабдяване бизнесмените разчитат на проекта на община Банско за външна водоснабдителна система на Добринище, чието трасе минава до имота. Липсата на канализация ще бъде решена с изгребна яма от 40 куб. м, за която вече има договор за почистване на 30 дни, което ще им струва по 1000 лв. на месец.

Изкопните работи за монтажа на съоръженията няма да бъдат по-дълбоки от метър, което предполага, че така екоинституциите ще издадат по-лесно разрешителните.

ОбС – Банско вече е одобрило изработването на ПУП за терена, който всъщност е земеделска земя с любопитна история.

Оказва се, че по-голямата част от него – 5985 кв. м, е била нива на известния експолицай в Икономическа полиция – Благоевград Живомир Василев, който през 2014 г. бе назначен от квотата на БСП за шеф на „Напоителни системи“, но напусна сам, възмутен от раздутия персонал и липсата на работа. Преди това Василев бе началник цех в Държавното лесничейство в Симитли, управител на “Винпром” – Суходол и лицензиран лесовъд. Когато не беше началник, с частната си фирма той работеше за доста заменки на гори и земи в този край.

На 14 януари 2021 г. Живомир Василев продава нивата на 3-ма от инвеститорите на бъдещия парк – Въчин, Минкова и Щерев купуват близо 6-те дка за 9000 лв. при данъчна оценка, дадена от община Банско, в размер на 221,70 лв.

Паркът ще е двойно по-голям – близо 11 дка, защото в терена е включена и намиращата се в съседство нива от 4900 кв.м на Борис Сакарев. Още през 2009 г. той я получава като дарение от брат си Иван Сакарев, който беше кандидат-кмет на Добринище, после стана съветник от НДСВ в ОбС – Банско, но миналото лято напусна групата и остана независим в знак на несъгласие с отстраняването от поста на бившия председател на ОбС Димитър Русков.

С новата придобивка Добринище ще се приближи една идея към мечтата си да стане конкуренция на намиращия се в съседство ски курорт Банско.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене