Търсят се лаптопи за онлайн обучение на ученици от Украйна

Украински бежански семейства търсят лаптопи и таблети, за да могат децата им да се включат в онлайн обучение. Уроците стартират в понеделник за начален етап и ще се водят от педагози в Украйна. Това сподели пред „Монитор“ Катя Кутянова, която вече е успяла да изпрати няколко устройства благодарение на хора, които са се отзовали на призива й в социалните мрежи.

я обясни, че преди три дни вижда пост на момиче, което пита дали може да намери лаптоп за сестра си от Украйна за временно ползване за онлайн обучение в София. То било насочено към центъра за доброто в „Младост“, но там нямало налични. Като доброволец в различни каузи Кутянова започва да търси възможност да й помогне и се оказва, че дигитални устройства се търсят и в други части на страната.

„Във Видин се търсеха 9 таблета, като някои вече са доставени. Два таблета са търсени и в София. В центровете, които приемат бежанци, на ден има по няколко търсения и обаждания, които те отклоняват“, обясни още Кутянова. Затова и тя посъветва хората, които имат възможност, да помогнат и да дарят устройства, да се обръщат към центровете, защото те записват на каква възраст са бежанците и техни координати.

„Ако човек отиде там и дари лаптол или таблет, те знаят към кого да го насочат. Те могат да бъдат дадени и когато някой отиде да пита тях, както и момичето търсеше лаптоп за сестра си“, сподели Кутянова. Според нея след време ще трябват и устройства за украинци, които си търсят работа, но за целта трябва и лаптоп.

Министърът на образованието и науката акад. Николай Денков обясни пред Нова тв, че 20 000 деца биха могли да бъдат включени в системата без съществена реорганизация, включвайки ги в паралелки, в които има места. Обсъжда се и възможността бройката да бъде увеличена 5 пъти – до 100 000, ако ситуацията се влоши. Затова в зависимост от хода на войната в Украйна Министерство на образованието ще обсъди и увеличение на броя на паралелките.

Данните от края на миналата седмица сочат, че у нас има около 11 300 деца и младежи под 18 години, като част от тях могат и да излязат от страната. За да бъдат записани в училище или детска градина, семействата им трябва да се настанят, след това да подадат молба. Украинските деца с двойно гражданство могат да бъдат включени в учебния процес веднага.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене