Стегнаха 2 детски градини в Дупница за бежанци от Украйна

Майки с деца от Украйна са настанени в детски градини в Дупница. От общината информираха, че се направили организация, с която двата апартамента са били стегнати за нула време. Става въпрос за детски заведения на ул. „Бачо Киро“ и в ж.к. „Бистрица“, които не работят от миналата година.

„Направихме бързи ремонти на апартаментите, за да бъдат готови за използване. Служителки от общинска администрация изявиха сами желание да ги почистят и подготвят, за което аз лично им благодаря. Работиха и след полунощ, за да бъдат готови, тъй като очаквахме в края на седмицата да пристигнат няколко семейства с деца. Почти всичкото оборудване на място е дарение от дупничани, събрани в пункта, който обособихме в бившата поликлиника. Благодаря им, останалото осигурихме от общината- от дрехи и завивки до телевизори. Апартаментите са готови и може да настаняваме семействата. Ще подготвим апартамент и в блока на бившите общежития над пазара.“, коментира кметът на Дупница инж.Методи Чимев.
Стана ясно, че за броени дни са събрани и изпратени първите помощи за БЧК, които са с по-специфични изисквания. Набирането на помощи продължава в пункта.
„В готовност сме буквално във всеки един момент от денонощието след подаване на информация от областта да приемем нуждаещи се. Направена е необходимата организация, дори при нужда и през нощта“, заключи кметът на общината.

Пунктът за събиране на даренията се намира в гр. Дупница, ул. „Солун“ №4, ет.1 (Бивша поликлиника) – „Център за здравни медиатори“. Най – неотложни са нуждите от: мебели за откритите общински бази (маси, столове), електроуреди (с приоритет – микровълнова фурна, електрически печки, хладилник, пералня), пакетирани хранителни стоки (варива, консервирани храни), хигиенни материали, други стоки за домакинството в запазено добро състояние, кухненска . Всички вещи се предават от дарителите с подписване на двустранен приемо–предавателен протокол- опис между страните.За желаещите да осигурят хладилник или пералня, могат да се обадят на дежурния на Община Дупница 0879 523 474, за да бъде осигурен транспорт.

В пункта се събират и дарения в съответствие с изискванията за изпращане на стоки и дарения с хуманитарен конвой, като се спазват насоките на СЗО и Международния Червен кръст, според които всички дрехи, обувки, спално бельо, топки завивки и хигиенни материали трябва да бъдат нови – с етикет на производителя.
Даренията се приемат в кабинета на медиаторите всеки работен ден от понеделник до петък от 9 до 17 часа, като събраните помощи се предават на БЧК.
Телефон за контакт с пункта: 0879 523 512

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене