Проф. Михаил Станчев: Духът на украинците няма да бъде слумен

Ученият се евакуира, след като децата му убеждават съпругата му да напусне града, което тя първоначално е отказала да направи, за разлика от повечето бежанци, които се насочвали към Полша, те тръгнали към Одеса

Преподавателят в Харковския университет проф. Михаил Станчев вече е напуснал Харков. „Путин може да превземе територията, само че няма да пречупи духа на украинците“, заяви проф. Михаил Станчев в предаването „ Тази сутрин “ на БТВ.

Историкът и бивш управляващ на украинското посолство у нас направи зрителите на bTV съпричастни със ситуацията в Харков в първите дни на войната. Сега проф. Станчев вече е втори ден в България заедно със съпругата си.

Но споменът за войната не го напуска: „Будя се през нощта, защото по това време започваха ракетните удари и не мога да спя нормално. Дори вчера имах среща с един познат тука и погледнах часовника и видях, че наближава 6 ч. и скоро ще започне комендантския час и забравих, че съм в София“.

Български професор от Харков: Не успях да се евакуирам заради… ВИДЕО

Ученият се евакуира, след като децата му убеждават съпругата му да напусне града, което тя първоначално е отказала да направи. За разлика от повечето бежанци, които се насочвали към Полша, те тръгнали към Одеса, където той е отраснал. Пътували с влак и били само двамата със съпругата му. Проф. Станчев още не може да проумее действията на Русия, която е обичал.

Според него Кремъл е може да се превърне в лидер в „евроазиатското пространство“, но сега ситуацията е такава, че Украйна и Русия няма да могат да оправят отношенията си през следващите 100 години. Неговите роднини в Русия се отнасят по различен начин към случващото се. Някои с страхуват да се обаждат в Украйна, за да не влязат в полезрението на властите, но не одобряват инвазията.

Единият му племенник обаче заявил, че „Путин ще ги освободи“ и той спрял да говори с него. Според проф. Станчев в момента се полага основата на новата световна история и то започва с войната в Украйна. Нещата няма да се променят към добро, докато Путин не бъде свален от власт.

Прекарах нощта спокойно, защото не съм в Харков – няма изстрели, няма бомбардировки. Пристигнах при мои приятели в едно село на река Днепър, дойдохме вчера. Пътувахме часове наред с три различни влака, докато стигнем. В безопасност сме в момента“, разказа той.

Бомбардиран е Физико-техническия институт, но няма опасност от радиоактивно заразяване. Путин предупреди, че ще блокира и промишлените обекти, отбеляза още професорът. Той посочи, че не знае колко време ще остане на това място при приятелите си, но със сигурност няма да се върне в Украйна, а вероятно ще продължи пътя си към България.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене