Важен ден за Борисов и ГЕРБ

Според депутати от ГЕРБ не се очакват съществени промени и в ръководните органи на партията

Висшият партиен орган на ГЕРБ – националното съвещание, ще се проведе днес от 12 ч. в зала 3 на Интер Експо Център в София. Във форума ще участват близо 1100 делегати, избрани на областните конференции, депутатите и евродепутатите на партията, общински съветници, кметове и председатели на общински съвети от ГЕРБ.

Националното събрание на ГЕРБ се събира днес, за да преизбере лидера Бойко Борисов за нов четиригодишен мандат. Въпреки че по устав делегатите на събранието могат да правят номинации и в деня на избора, други кандидатури за председателското място няма и не се очаква да има.

Според депутати от ГЕРБ не се очакват съществени промени и в ръководните органи на партията, а ако има такива, те ще са по-скоро минимални.

 

Те ще преизберат Бойко Борисов за лидер на формацията, тъй като четиригодишният му мандат е изтекъл на 26 ноември миналата година.

ВИП гост на съвещанието ще бъде председателят на Парламентарната група на Европейската народна партия Манфред Вебер, заяви Даниел Митов. Ще има представители и на генералния секретар на ЕНП Антонио Лопес и на хърватския премиер Андрей Пленкович.

От България са поканени коалиционният партньор СДС и други по-малки формации.

Досегашните двама зам. председатели Даниел Митов и Томислав Дончев запазват постовете си.

Официално Бойко Борисов е председател на ГЕРБ от 10 януари 2010 г., От създаването на партията на 3 декември 2006 г., когато бе кмет на София и законът забраняваше на градоначалници да имат свои партии, ГЕРБ формално се ръководеше от Цветан Цветанов, а Борисов бе неформален лидер.

В Изпълнителната и контролната комисии също предстоят смени, но според източници от партията в парламента те ще бъдат единични, пише Дневник.

Прогнозите са, че Фандъкова и Николов няма да бъдат сменени, като партийци казват, че се целят минимални промени, за да може докато е ГЕРБ в опозиция структурите да се мобилизират за евентуални предсрочни избори. От ГЕРБ се надяват, че управляващата коалиция няма да издържи на различните кризи и ще се разпадне, а тогава партията на Борисов отново ще може да се върне в управлението.

В момента освен Борисов и заместниците му в изпълнителната комисия влизат Йорданка Фандъкова и Димитър Николов, депутатите Деница Сачева, Костадин Ангелов, Иван Тотев и Илтер Бейзатов, отказалите се от парламента бивши депутати Даниела Дариткова, Тодор Тодоров и Вежди Рашидов, бившият председател на Народното събрание и загубила мандат в Кърджали Цвета Караянчева, кметът на Стара Загора Живко Тодоров и кметът на столичния район „Сердика“ и областен координатор на ГЕРБ – София, Тодор Кръстев.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене