12,1% поскъпването при основните храни само за седмица в Благоевград и Кюстендил, олиото – с 26,3%

Само за 1 седмица животът в Благоевград и Кюстендил е поскъпнал с 12,1 %, показва седмичният ценови анализ на Министерството на земеделието, което следи 6 основни хранителни стоки – захар, олио, брашно, яйца, пилешко и агнешко месо. Цените са засечени за периода 2-9 март и са сравнени с предходната седмица.

Безспорно лъвският пай в инфлационния процент се пада на олиото, което в няколко области е посочено с максимална осреднена цена от 5,64 лв. За Благоевградска област обаче средната цена в кварталните бакалии е била по-ниска – 4,80 лв., което е с точно 1 лв. над цената предишната седмица и формира ръст от 26,3%. Такава е цената и в Кюстендил, а най-евтино е било олиото в Перник – 4,04 лв. литъра.

Със 17,7 % е поскъпнало в големите магазини едно от най-употребяваните от благоевградчани месо – пилешкото. След покачването с 90 ст. 1 кг замразено пилешко е станал 5,99 лв., което го прави по-скъпо дори от свинското месо на промоция. 9,7 % по-скъпо е станало за седмица и прясното пилешко месо и цената му е стигнала до 6,25 лв./кг. По-скъпи пилешки бутчета са яли само във Варна – 6,49 лв./кг. Цените в Кюстендил са същите като в Благоевград, а в Перник отново е било най-евтино – 5,99 лв. кг прясно пилешко.

Ръст в малките магазини на Благоевград – макар и само с 1,1%, е регистрирана и при бялата кристална захар. С увеличението от 2 ст. цената вече е кръгло 1,90 лв. Най-скъпа е захарта в Бургас – 2.05 лв., а най-евтина в Перник и София – 1,67 лв./кг.

Месец и половина преди Великден празничната трапеза се оказва все по-невъзможна. Само за последната седмица средните по големина яйца са поскъпнали в Благоевград и Кюстендил с 8,3% и са стигнали 29 ст. в малките магазини и 32 ст. в хипермаркетите. В Перник цените са съответно 32 и 33 ст.

Драстично е поскъпването и на другия характерен за Великден продукт – агнешкото. До миналата седмица в Благоевград на няколко места в магазинната мрежа бутове и плешки се предлагаха за по 20-21 лв./кг, сега от магазините този артикул липсва, но на борсата агнешкото е сложило 7,3% към цената си от миналата седмица и там бутчето вече е 21,98 лв. кг, което ще рече, че в месарския магазин цената му ще е поне 25-26 лв./кг. Средната продажна цена на агнешкия бут в страната е 16,25 лв./кг. Цените на едро на цяло агне пък варират от 16,55 лв./кг в Кюстендил до 19,99 лв./кг в Благоевград и Русе.

Успокоение на цените има само при брашното, което е единственият продукт, който не е претърпял поскъпване, а в големите търговски вериги на Благоевград дори е поевтинял с 6,1%. В кварталните бакалии цената е 1,75 лв./кг, в хипермаркетите е паднала до 1,54 лв.

Благоевград обаче остава отново първенец по скъпотия в страната, защото кило брашно в малките магазини в другите области е средно с 20 ст. по-евтино.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене