Тодоровден е!

Накратко за празника

Съботният ден от първата седмица на Великия пост е в памет на св. великомъченик Теодор Тирон. (Виж също Подготвителни седмици за Великия пост).

Почитането на св. Теодор е засвидетелствано още в ранните векове на Църквата, а освен през Великия пост, светецът се почита и на 17 февруари.

Петдесет години след смъртта на св. Теодор гонителят на християните император Юлиан Отстъпник (332 – 363) продължавал да желае възвръщането на езичеството. Знаейки че 40 дни преди Великден християните спазват строг пост, решил да се подиграе с тях и да ги застави да ядат идоложертвена храна. Император Юлиан наредил на градоначалника в Цариград да напръска тайно с кръв от идолски жертви всички постни храни на пазара и християните, като ядат, макар и без да знаят, да се осквернят и тъй да бъдат подиграни и обявени за езичници.

Градоначалникът сторил, каквото му било заповядано. Но за Божието око това не могло да бъде тайна. Бог, Който промишлява за своите раби и не желае да бъде смущавана тяхната вяра, направил да се открие нечестивият замисъл.

Църковното предание разказва, че св. Теодор Тирон се явил на Цариградския Архиепископ Евдоксий, известил му наредбата на Юлиан Отстъпник и му заръчал да съобщи това на верните – да предупреди християните през тази седмица да не вземат никаква храна от пазара. На запитването на Архиепископа: какво да ядат през тия дни, св. Теодор отговорил: да си приготвят коливо – жито, то да им бъде храната. Архиеп. Евдоксий запитал: кой е този, с когото говори, и св. Теодор му известил името си.  Предупредени за наредбата, християните не взимали никакви храни от пазара. Юлиан разбрал, че лукавият замисъл е разкрит, останал посрамен и пуснал неосквернена стока на пазара.

Оттогава за благодарност на Първата събота от Великия пост Църквата възпоменава паметта на св. великомъченик Теодор Тирон (още за светеца). За спомен на случилото се се вари жито, което се благославя в по време на богослужението в храма.

Тодоровден е! Мъжете яхват най-красивите и бързи коне в луда надпревара в Банско, Бачево и Крупник

Честит имен ден на Тодор (Божи дар), Тодора, Теодора, Теодор, Тошо, Божидар, Божидара, Божанка, Дарина, Божо, Дара, Дарко, Дора, Дорка, Дарка, Доротея!

В първата събота на Великия пост Църквата чества паметта на Свети великомъченик Теодор Тирон – един от най-почитаните български светци войни. Денят се нарича Тодорова събота.

В народния календар празникът е известен и като “Конски Великден”.

Според българските вярвания на този ден Свети Тодор обхожда на своя кон пролетното поле, за да провери растат ли посевите, сетне забива копието си в земята, връзва за него коня, съблича девет кожуха и отива при Бога, за да моли за лято.

ОБИЧАИ

Младите булки омесват обредни хлябове, които носят имената “конче” или “копито” и са в такива форми. След това всички питки се раздават на съседи и близки, за да бъдат здрави конете през цялата година. Вари се и жито, което се благославя в църквата. Бабите стрижат за първи път след зимата децата, затова на някои места се казва “остриган като магаре през март”. Девойките мият косите си с вода, в която има сламки от яслите на конете, за да са лъскави и здрави като конските гриви, после изливат водата след конете, които поемат към определеното за кушиите място.

КУШИИ

Кушиите са в основата на празника днес. Още от ранни зори мъжете се подготвят за голямото надбягване с коне. Стават по изгрев слънце, сресват и кичат с писклюли, мъниста и цветя най-хубавите си коне. Малко по-късно започва надпреварата. Цялото село се събира, за да наблюдава гонитбата и победителят – най-бързият ездач. Наградата е торба хубав зоб и венец, който момите са изплели. Накрая всички конниците правят почетна обиколка в селото, съпроводена с благословия от стопаните. По традиция първенецът дава почерпка в своя дом. Както му е редът, празникът завършва с българско хоро.

Тодоровден е празник и на разложкото село Бачево. Той е изключително популярен с конските кушии в населеното място, които са обичана атракция и наблюдавани от местни жители и гости на селото, които идват за празника и специално за да наблюдават колоритното надбягване с коне. Интересен обичай е и „покланяне“ на младите булки пред свекървите – израз на уважение и почит към стопанката на дома.

Празникът ще започне с литургия в храм „Свети Димитър“. Тържественото откриване е в 10:00 часа в центъра на село Бачево.
Програмата да деня включва още:
Света литургия в храм „Св. Димитър“ – 8:00 часа.
Водосвет за здраве и берекет.
Ритуал по захранване на конете на площада в село Бачево.
Провеждане на традиционните кушии и надтегляне с коне от 11:00 часа в местността „Власовица“.
Награждаване на победителите в 15:00 часа.
Концерт в центъра на селото с участието на:
Самодейците на Народно читалище „Самообразование 1928 г.“ в  16:00 часа.

Днес на 12 март, за четвърти път в Банско ще се проведе весело честване на празника. Ентусиасти от всички махали в Банско, с подкрепата и съдействието на Общината, подготвят тържественото и пъстро шествие, което ще обиколи целия град. Празничният водосвет и ритуалът по захранване на конете ще бъде от 11 часа в събота, на ул. „Цар Симеон”, между стадиона и градския парк. А след това, на седлата и с каруците, стопаните ще подкарат конете из Банско, за да възвестят пробуждането на природата и новия живот.

Организаторите призовават: Пригответе си носиите и станете част от красивите традиции на Банско!

Конският тропот ще бъде съпроводен от звуците на гайда и бански песни, а „Бански фукли“ и „Мераклии“ ще водят хорото, в което са поканени да се включат всички.

За поредна година традиционните кушии на Тодоровден ще съберат десетки расови жребци от община Симитли и региона на поляните в местността „Беглико“ между селата Крупник и Черниче, тази събота – 12-ми март.

Празничният ден ще започне в 11.00 часа с водосвет за здраве на всички. Веднага след това ще започнат състезанията, които ще бъдат в няколко категории. Ще стартират с надбягване между конете и ще завършат с турнир по надтегляне с коне от тежковозни породи.

Организаторите на празника – община Симитли и кметствата на селата Крупник и Полена са осигурили награди за стопаните на най-силните и най-бързите коне.

РЕГЛАМЕНТ ЗА УЧАСТИЕ В КУШИИТЕ НА ТОДОРОВДЕН 2022 г.

09.30 часа – Кантар

11:30 часа – Начало на състезанията

I – НАДБЯГВАНЕ по 300-метрово трасе

Награден фонд:

1-во място: 200 лв.;

2-ро място: 150 лв.;

3-то място: 100 лв.

II – КОНЕ ДО 500 КГ., ТОВАР 600 КГ.

Награден фонд:

1-во място: 300 лв.;

2-ро място: 200 лв.;

3-то място: 100 лв.

III – КОНЕ ОТ 500 ДО 600 КГ., ТОВАР 800 КГ.

Награден фонд:

1-во място: 300 лв.;

2-ро място: 200 лв.;

3-то място: 100 лв.

IV – КОНЕ НАД 600 КГ., ТОВАР 1 ТОН.

Награден фонд:

1-во място: 400 лв.;

2-ро място: 300 лв.;

3-то място: 200 лв.

ВАЖНО! В трите категории участниците ще теглят товари на разстояние 30 метра. Ще имат три минути + три минути за впрягане.

Тази година ще бъде връчена и парична награда от 100 лв. за „НАЙ-КРАСИВ КОН“.

Таксата за участие в надпреварата е 50 лв., а записвания могат да се правят на следните телефони: 0895 975042; 0886 363670.

ЗАПОВЯДАЙТЕ НА НАШИТЕ ТРАДИЦИОННИ КУШИИ! ОЧАКВАМЕ ВИ!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене