Руската пропаганда в действие

Кремъл наложи медийно затъмнение на случващото се в Украйна

Водещ на предаване по руската телевизия „Звезда” прекъсна госта си, когато той започна да говори за руските жертви в Украйна. Темата за убитите руски войници зад граница е табу в Русия, която наложи тотална цензура след инвазията на 24 февруари.

„Нашите военни умират”, заяви високопоставен руски военен, поканен в предаването, за да коментира „специалната военна операция”, както я нарича Русия. „Не, не, не!”, прекъсна го веднага водещият. „Исках просто да отдам почит на умрелите наши войници”, заяви гостът. „Не можеш да спреш ли, какво? Достатъчно!”, отговори веднага водещият. Телевизия „Звезда” се контролира от руското Министерство на отбраната. Русия категорично забранява да се говори за убитите руски войници в Украйна, а осмелилите се да отворят тази тема ги грози затвор.

Кремъл забрани Фейсбук и други социални мрежи в страната, а протестиращите руски граждани срещу войната в Украйна бяха арестувани по площадите. Няколко дни след началото на войната в Украйна, Русия призна, че е загубила 500 войници. Реалният брой на убитите руски войници обаче е над 10 000, според Киев и западните служби. Вчера руският външен министър Сергей Лавров дори заяви, че Русия не е нападнала Украйна. По руските телевизии и медии е забранено да се говори за военните престъпления, които извършва руската армия в Украйна, убивайки невъоръжени цивилни, включително жени и деца.

Денис Джамбазов

Fakti.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене