Както с бензина: Магазини въвеждат лимити за покупка на олио, цената мина 6 лева

Някои от столичните магазини вече въвеждат лимити за покупката на олио заради масовото презапасяване, което наду цените на мазната течност до 5,50-6,50 лева за литър.

Само през последната седмица олиото е поскъпнало с 1,50-2 лева за литър, а в отделни случаи и повече.

„Има огромни количества олио в България. Имаме слънчогледово семе за производството на олио за четири и половина години години напред“, заяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова на брифинг.

Според нея в резултат на събитията в Украйна през последните дни се е създала паника и хората са тръгнали да се презапасяват с олио. Тя призова да не се прави това, защото повишеното търсене води до по-висока цена. Нинова беше категорична, че олиото няма да свърши у нас.

Лидерът на БСП обаче твърди и че спекулата деформира пазара и че държавата трябва да предприеме мерки. Нинова твърди, че производствената цена на олиото е около 2 лева по данни на производители.

„В един магазин олиото е доставено за 2,97 лева (произведено за 2 лева), а се продава на рафтовете за 5,99 лв. Разликата е 3 лева и две стотинки. Тоест 100% над доставната цена, не на производител, 100% и малко отгоре слага търговецът“, каза тя.

Нинова даде и друг пример:

„Доставна цена с ДДС – 3,21 лв. за литър, продава се за 6,49 лева – отново над 3 лева надценка.“

Според нея търговците „товарят цената“, а паниката и свръхтърсенето се дали поводи за още спекулации.

Икономическият министър посочи, че всичко това отива в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), след като имат конкретни данни от оторизиран орган в лицето на Комисията за защита на потребителя.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене