Петков: Ще искам ЕС да ни подкрепи финансово, за да помогнем на бежанците от Украйна

Няколко теми, които са важни за България ще обсъдим на неформалната среща на държавните и правителствените ръководители на страните членки на ЕС, която се провежда във Версай, Франция. Това каза министър-председателят Кирил Петков преди срещата.

„Първото е да видим, че има обща подкрепа за хората, които бягат от войната в Украйна. Това трябва да стане на европейско ниво, не може всяка страна самостоятелно да хваща всички тези разходи и сама да се бори. Аз ще искам европейските партньори да ни подкрепят финансово, най-вече страните, които сме по-близо до конфликта“, заяви той.

„Аз не вярвам, че от Русия ще спрат газа, но аз вече заявих, че единствения начин България да се справи с такъв казус е да спре експорта на ток в такава екстремна ситуация. Хубавото е, че виждам разбиране от страна на ЕС, че само в такава екстремна ситуация това би било възможно“, каза още Петков.

Петков каза още, че другото нещо, което ще обсъдят е фокусирането върху инвестиции за алтернативни източници на енергия. „Геотермалите са голяма тема за България, както и новия План за възстановяване и развитие. Надявам се, че ще го придвижим още по-бързо, защото е част от независимостта на България от енергийните източници от Русия. Всички разбрахме, че колкото по-бързо имаме независимост, толкова по-добре за всички. В нашия план има безпрецедентна инвестиция в батерии и соларни източници на енергия. Още другата седмица смятам да посетя и гръцката връзка, от която азерския газ ще влезе по-лесно.“

Петков бе попитан дали България е „за“ или „против“ общ европейски заем, с който да се отговори на рекордните цени на газа. „Предпочитаме да мислим за незаемни елементи, ако може. И България може да си се финансира със заем, тук въпросът е да има възможност за някакво директно подпомагане, ако се стигне до там“.

Тук сме всеки да си каже мнението, аз ще отстоявам българските интереси, посочи Петков.

Със сигурност мястото на Украйна е да бъде в ЕС, смята премиерът. „Въпросът е кога и колко бързо в сравнение с другите държави. Колкото повече се увеличи ЕС на изток, толкова по-голяма е безпасността за страни като нашата и това увеличава нашата сигурност“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене