ЛЪСНА СКАНДАЛЕН ДОКУМЕНТ: Жителите на Корница: С бой, насилия и тормоз ни сменяха имената

Двадесет и три дни преди комунистическият режим да влезе през март 1973 г. в Гоцеделчевското село Корница и с кърваво насилие да проведе акция за смяна на мюсюлманските им имена, жителите на селото са отправили писмо до тогавашния министър на просветата.

Това разкрива документ, запазен в архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява жалба от именото на мохамеданите от Корница до просветния министър, в която те излагат факти за нарушението на учебния процес с опита на местната власт да смени имената на учениците в училище.

Родителите посочват, че от 23 януари 1973 г. около 400 деца са прекратили учебните занятия, след като станало ясно, че в учебните часове пред тях да изнасяна агитация за смяната на имената им.

Жителите на Корница посочва, че властта се е опитвала преди това да смени имената с „бой, насилия и тормоз”.

След спирането на децата от училище органите на МВР са направили блокада и да извършат поредна акция.

Населението обаче излязло от домовете си и се събрало на площада в знак на протест. „Така деца, жени, мъже и старци от тази дата денощуват на открито, понасяйки суровите капризи на зимата. Освен този метод за самозащита друг не намираме”, посочват в писмото до министъра помаците от Корница.

Те изразяват своето разочарование от комунистическото правителство, което е знаело за тази „тъжна трагедия”, но не е взимало никакви мерки.

Всъщност комунистическият режим взима „мерки” 23 дни след писмото им до министъра на просветата.

На 28 март в ранните часове на деня сили на МВР-ДС влизат в селото и със сила и стрелба налагат масови арести, а след това и принудително разселване на населението. Съпротивата срещу насилствената смяната на имената им дава и няколко жертви.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност – смяната на имената – възродителният процес 1945-1985”, том 1, издание на Комисията по досиетата, 2013 г.

alt

alt

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене