Владимир Иванов: В момента се търгуват страхове, няма реална картина. Храна има

Има четири пъти повече олио, отколкото е необходимо за населението, казва председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържища. 

Страховете от войната предизвикат смут в пазара, доста паника. В момента се търгуват страхове, няма реална картина. Храна има. Говори се излишно. 7-8 лева за олио е чисто спекулативно. Хората да не съдействат на подобен тип практики. Да, цената ще мърда нагоре. Но нека всеки потребител се информира и за цената на едро, и да наблюдава магазините. Има четири пъти повече олио, отколкото е необходимо за населението“.

Това каза пред БНР Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища.

Той посочи, че при страх на пазара винаги има търговци, които „си пълнят джобовете“ и подчерта, че пир по време на чума не трябва да се прави.

„Нека хората слушат официалните източници“, призова отново той. В предаването „12+3“ Иванов допълни, че държавна регулация съществува и в условия на пазарна икономика, когато се спазват законите и намесите не са в пазарния механизъм.

„Цените леко ще пълзят нагоре. Имаме добър конкурентен пазар. Пазарът в Европа е осигурен с храна. Цената на свинското месо е без промяна, на варивата бележи спад. Съобразно обстановката, в която се намира светът, сме в нелошо положение, имаме добре балансиран и висококонкурентен пазар, добре обезпечен със стока“.

И предупреди да се избягват хипотезите, защото обстановката е непредвидима.

„Хипотезите нагнетяват паника, а паниката води до загуби“.

fakti.bg

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене