Румен Радев: Спасението на българските евреи през Втората световна война е резултат на нравствения капитал на цели поколения

Послание на държавния глава по случай 79 години от спасяването на
българските евреи

Скъпи сънародници,

По традиция на 10 март отбелязваме светлия подвиг на спасението на българските евреи и в същото време скърбим за всички жертви на онази жестока и мрачна епоха.

През 1943 г. българският народ храбро издържа едно от големите си исторически изпитания и направи това, което малцина други в Европа успяха или пожелаха да сторят. Фундаментът на това спасение бе в огромния нравствен капитал на цели поколения. Надгради го будната съвест на България – православната църква, народни представители, политически и обществени лидери, мнозинството обикновени българи.

Отхвърлили удобството на конформизма, изправили се срещу безразличието, предците ни не позволиха депортацията на своите съседи, съученици и приятели евреи. Така те завещаха и на нас частица от своята дързост и доблест, от вярата в човешкия живот.

През последните дни живеем с усещането, че светът се намира на исторически кръстопът, който може да възроди непростими грешки от миналото, да посее семената на нови неправди и страдания. Ето защо днес примерът на нашите предци грее особено ярко. И не е случайност, че много българи, достойни техни наследници, отварят сърцата си – този път за невинните жертви на една братоубийствена война.

Историята за чудото, сътворено от малка България в най-мрачните за Европа години, трябва да се разказва. За да не забравяме, че с общи усилия можем да се обединяваме около доброто и да даваме надежда там, където е най-нужна.

Поклон пред спасителите на българските евреи!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене