Хаос в парламента при приемането на Изборния кодекс. БСП и ДПС искат оставката на Цвета Караянчева

В пълен хаос изпадна парламентът, който продължава с разглеждането на промените в Изборния кодекс, внесени от ГЕРБ. Повод за това станаха новите правила за избор на Велико Народно събрание, а проблемите започнаха при гласуването на предложението да се обособят отделни глави в кодекса, посветени на обикновен и велик парламент.

Депутатите от ГЕРБ подложиха на гласуване и предложението на правната комисия текстът да отпадне. Това обаче не беше прието – и така изведнъж се окажа, че едно и също законодателно предложение е било първо отхвърлено, а след това одобрено. Последва хаос в пленарната зала.

Председателят на парламента Цвета Караянчева изпадна във видима паника и след ровене по папките даде 5 минути почивка, но с условието никой да не напуска залата.

БСП и ДПС поискаха оставката на Караянчева от поста на председател на Народното събрание, тя отсече, че няма да я подаде.

БСП като мотиви посочи скандала около майките от „Системата ни убива“, които в сряда се опитаха да окупират сградата на парламента и бяха изведени насила от охраната. „Аз оправдавам техните протести, които те се опитват да направят по всякакви начини. Опитват се да въздействат върху властта с методите, които те имат. В по-голямата си част те са напълно демократични“, заяви соцдепутатът Антон Кутев в декларацията от името на левицата. И настоя за оставката на шефа на парламента заради нейната роля в случилото се.

И от ДПС поискаха оставка от парламентарната трибуна заради нежеланието на Караянчева да внесе за разглеждане в парламента сигнал за несъвместимост срещу член на ЦИК.

Караянчева в отговор направи дълго и емоционално изявление и заяви, че няма да подаде оставка. Тя обяви вчерашната ситуация за „категорична провокация“, от която опозицията се опитвала да извлече политическа изгода. Тя отрече протестиращите да са били бити и се позова на видео материали на НСО, която охранява сградата на парламента.

По същото време президентът Румен Радев коментира, че действията срещу майките през вчерашния ден в парламента са „по указания на стопанката на парламента“.

Скандал предизвика въобще достъпа до новата зала на парламента, тъй като е отрязан и достъпът на журналисти. По този повод Караянчева прибягна до чиста лъжа в опит да избяга от отговорност за отрязания достъп на медиите, като обвини Георги Пирински в проектирането й.

Очаква се опозицията да започне консултации за събиране на подкрепа за оставката на Караянчева. По парламентарния правилник председателят може да бъде освободен предсрочно по писмено предложение на най-малко на една трета от депутатите, т.е. с минимум 80 подписа. Това може да стане, когато е налице обективна невъзможност за изпълнение на задълженията или системно превишаване на правата, или системно неизпълнение на задълженията.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене