Connect with us

Култура

Денят 2 октомври в световната история

Published

on

История

Датата 2 октомври ще остане в световната история с превземането на Ерусалим, както и със сблъсъка на два самолета над небето на Милано, което е първата самолетна катастрофа. 

2013 г.
След съвместна операция на американските власти онлайн платформата за анонимна търговия с наркотици и други забранени дейности Silk Road е свалена от Интернет. Над 100 000 души са пазарували от сайта посредством електронната валута Bitcoin. Сайтът е разположен в т.нар. „дълбока мрежа”, като се разчита на Tor, без да се индексира от търсачките. През сайта са извършени сделки за 9.5 млн. биткойна, които се равняват на около 1.2 млрд. долара, като около 80 млн. са натрупани като комисионна за сайта. Собственикът на Silk Road Уилям Улбрихт е задържан с обвинения за наркотрафик, хакерство и пране на пари.

2012 г.
Михаил Саакашвили признава своята загуба на изборите за президент в Грузия.

2011 г.
Руският премиер Владимир Путин изявява намерение да създаде „Евразийски съюз”, в който да влизат бивши съветски републики, ще се изгради на базата на митническия съюз с Беларус и Казахстан, който следващата година премахва всички бариери пред търговията и движението на капитали и работна сила между трите страни.

2007 г.
С резолюция на ООН 2 октомври е обявен за Международен ден без насилие.

1991 г.
Компютърните гиганти Apple и IBM се обединяват.

1985 г.
Умира американския актьор Рок Хъдсън (с истинско име Рой Харолд). Известност получава с ролите си във филмите „Гигантът” и „Династия”.

1972 г.
Дания гласува с мнозинство от 63.4% срещу 36.6% в подкрепа на присъединяването си към Европейския съюз.

1958 г.
Започва пленум на ЦК на БКП, на който се разглежда международното и вътрешното положение на страната и съкращаването на сроковете за изпълнение на петилетката. Утвърдени са „Тезиси за работата на партията сред турското население”.

1956 г.
В Ню Йорк е представен първият в света атомен часовник. Грешката този вид часовници се свежда в границите на приблизително 1 секунда изоставане на всеки 3 000 000 години.

1951 г.
Роден е Стинг – английски рок музикант. Член е на групата “The Police”. Сред по-известните му албуми са: “The Dream of the Blue Turtles” (1985), “The Soul Cages” (1991), “Ten Summoner’s Tales” (1993), “Brand New Day” (1999). Участва във филмите “Куадрофения”, “Артемис 81”, “Очистително”.

1946 г.
На екран се появява първият “сапунен” сериал ¬ американският “Далечен хълм”.

1944 г.
Нацистите потушават Варшавското въстание, избухнало на 1 август 1944 г. в окупираната от германските войски полска столица. Въстанието е вдъхновено от полското емигрантско правителство в Лондон и се ръководи от Армия Крайова. В него загиват около 200 000 души.

1942 г.
Английският лайнер “Куин Мери” прерязва на две палубата на крайцера “Курасао”, в резултат на което загиват 338 човека.

1936 г.
След отменянето на сухия режим в САЩ е открито първото предприятие за производство на алкохолни напитки, след отменянето на сухия режим.

1931 г.
Американците Клайд Пенкбърн и Хю Хърндън обявяват намерението си да прелетят за първи път над Тихия океан. Три дни по-късно те извършват първия успешен полет над Тихия океан, изминавайки разстоянието от Япония до Америка за 41 часа и 31 минути, прелитайки над 8000 км.

1187 г. – султанът на Фатимидите, Халиф Салах ед-Дин (Саладин) превзема Ерусалим. Загубата на свещения град предизвиква Третия кръстоносен поход (1189-1192г.), ръководен от Фридрих I Барбароса, Ричард I Лъвското сърце и Филип II Август, който се оказва неуспешен. 

През 1535 г. френският мореплавател Жак Картие, плавайки срещу течението на р. Сейнт Лорънс достига до селището Ошлага – на мястото, където се сливат реките Отауа и Сейнт Лорънс. 

През 1836 Чарлс Дарвин се завръща във Фолмаут, Англия, след 5-годишно изследователско пътешествие в южните океани на борда на кораба “Бигъл”. 

През 1870 г. Рим е обявен за столица на обединена Италия. През 1895 г. – за първи път е отпечатан комикс във вестник. 

През 1909 г. е изигран първият ръгби мач – между отборите на “Harlequins” и “Richmond” 

През 1910 г. два самолета се сблъскват във въздушното пространство над Милано. Това е първата самолетна катастрофа. 

1931 г. – американците Клайд Пенкбърн и Хю Хърндън обявяват намерението си да прелетят за първи път над Тихия океан. 

1936 г. – след отменянето на сухия режим в САЩ е открито първото предприятие за производство на алкохолни напитки, след отменянето на сухия режим. 

1942 г. – английският лайнер “Куин Мери” прерязва на две палубата на крайцера “Курасао”, в резултат на което загиват 338 човека. 

1944 г. – нацистите потушават Варшавското въстание, избухнало на 1 август 1944 г. в окупираната от германските войски полска столица. 

1946 г. – на екран се появява първият “сапунен” сериал ¬ американският “Далечен хълм”. 1991 г. – компютърните гиганти Apple и IBM се обединяват.

1972 г. – Дания гласува с мнозинство от 63.4% срещу 36.6% в подкрепа на присъединяването си към Европейския съюз. 

На 2 октомври са родени: 
1904 г. – роден е Греъм Грийн – английски писател и драматург. Автор е на множество творби, между които – “Същността на нещата”, “Властта и славата”, “Тихият американец”, “Комедиантите”. 1951 г. – роден е Стинг – английски рок музикант.

www.focus-news.net

Култура

Филми с адреналин, изложби за пещери и книги за приключения в Банско

Published

on

Изключително интересни фестивални дни предлага XX-ото юбилейно издание на Международния фестивал на планинарското кино „Банско филм фест”.

Не само прожекциите на заредените с много емоции и адреналин филми радват зрителите, но и  много интересни изложби. Сред тях са фотоизложба на Сдружение „Пройката“ – “Истории от зората на българското планинарство”, Италианският културен институт представя изложба фотографии на Густав Вилайт – “Natu.rae/DOLOMITI”, Пещерна изложба на Българско Пещерно Дружество – клон Ракитово, фотоизложба “Гледките, които ми подарява природата“ на Антонио Вълчев, Изложба на Българския Антарктически Институт – „33 години антарктическа дейност“, Изложба „Цветни планини“ – подбрани картини на планинска тематика, вдъхновена от родните български планини на Ивона Михайлова и фотоизложба “Пещерите и ние” на Балкански спелеоложки съюз , Българско пещерно дружество и туристическо дружество ” Приста ” – Русе.

За публиката организаторите са подготвили и много други изненади – щанд на издателство “Вакон” с книги на тема приключения и пътешествия, безплатен test ride на Halfbike в градския парк, хималайски чай, хендмейд щандове на “Дръвкулки” , “Nanka Creative” и “Син пипер”.

За 12-а поредна година малките приключенци от училищата в Банско се включиха в детската програма. В градския парк се проведе работилница по ориентиране с водещи доц. д-р Александър Шопов и студенти от катедра “Туризъм, алпинизъм и ориентиране” на НСА „Васил Левски“. Работилница под надслов „Проникване в пещера“ се проведе в пещера „Спропадналото” под ръководството на спелеолозите Камен Бонев, Стойчо Зарев и Сашо Попов. За младите пещерняци беше подготвено специално оборудване, екипировка и много изненади.

В панела „Памет – незабравимите български пътешественици и алпинисти“ беше отдадена почит и признателност за дирята, оставили в българската планинарска култура незабравимите проф. д-р Георги Атанасов – Джиджи, проф. Димитър Бърдарев и Аврам Аврамов. Кметът Иван Кадев връчи почетния знак на Община Банско на доц. Кънчо Долапчиев за неговия принос в науката и българския алпинизъм.

Филми с адреналин, изложби за пещери и книги за приключения в Банско Филми с адреналин, изложби за пещери и книги за приключения в Банско Филми с адреналин, изложби за пещери и книги за приключения в Банско Филми с адреналин, изложби за пещери и книги за приключения в Банско

ilindenpres.bg

Continue Reading

Култура

50 години археолози изследват Мелник, откриват уникални находки

Published

on

Всеки камък в Мелник е история и археология. Твърдението е на професор Виолета Нешева и то казва много. Защото археологът в продължение на десетилетия наистина преобръща всяко камъче в архитектурно-историческия резерват. Натъква се на стотици интересни находки и обекти. Тази година се навършват 50 години от началото на археологическите разкопки в най-малкия ни град, чиято история наистина впечатлява. Археолозите възкресяват за нов живот множеството руини в града и околностите му. Историците пък откриват името на Мелник в древни документи, назован с „божествени“ епитети. „Богозидан град“ е Мелник според грамота на сръбския крал Стефан Урош, за Константинополският патриарх е „Богопазен“ или „Богоспасен“ град – крепост. Титла, давана  на градове със  слава  на силни християнски центрове и непристъпни твърдини. Градове, пазители на християнски реликви.

Безспорно най-значимите и уникални обекти в Мелник са двете масивни бронзови камбани от старата митрополитска църква „Св. Николай“ и гробът на деспот Алексий Слав. Камбаните са открити от бившия кмет на града Яне Пашов и археолога Георги Стоянов от екипа на проф. Нешева. Тя повече от десетилетие проучва тази най-дълготрайно функционирала без основни промени църква в България (VІ – ХХ в.). Построена е върху останки от антично светилище на Артемида и августейон.

Гробът на деспот Слав и семейството му бе големият удар на проф. Виолета Нешева през 2012 г. Тогава тя и екипът й проучват средновековния манастир “Св. Богородица Пантанаса” в Мелник.

По исторически документи деспот Слав построява в столицата на своята “Малка България” – Мелник, два манастира – “Св. Богородица Спилеотиса” и “Св. Богородица Пантанаса”. Те имат статут на царски обители. “Пантанаса” се откроява и като специално замислено убежище на владетеля при опасност за живота му. Манастирът имал таен ходник – тунели, прокопани в скалата, с вход под една от сградите му, за укриване или бягство, а също така и болница
В четирите гроба са открити кости на двама мъже – 40-45-годишен и 20-25-годишен, на една жена – над 20-годишна, и на 3-4-годишно дете. Допуска се, че това са останките на ктитора деспот Слав, втората му съпруга с нормандско потекло – дъщеря на Теодор Петралифа, шурей на Теодор Комнин, тяхното малко дете и сина на Слав от първата му жена – дъщерята на латинския константинополски император Анри. Фактите навеждат на мисълта за едновременна внезапна смърт на погребаните.

ilindenpres.bg

Continue Reading

Култура

Знатни имена черпят днес за светец, покровител на скитащите се

Published

on

На 25 септември Православната църква чества успение на преп. Сергий Родонешки чудотворец

На 25 септември Православната църква чества успение на преп. Сергий Родонешки чудотворец. Преподобният Сергей е светец-покровител на скитащите се.

Имен ден днес празнува Сергей. Има много версии за произхода на името. Една от популярните е, че произхожда от древния римският род Sergius. В превод от латински значи „висок“, “знатен“.

Според друга версия, името Сергей е модерна форма на името Сергий, коeто произлиза от латинското „Servi dei“ – „Слуга на Бога“.

Според легендата живял през XIV век и оказал много голямо влияние върху монашеството в цяла Русия. Свети преподобни Сергий Радонежски се родил в благочестиво и знатно семейство и още от първите дни след раждането си той учудвал всички с постническите си навици – в дните сряда и петък, които са дните на пост, той отказвал да приема мляко от майка си.

Той отказвал и тогава, когато майка му е яла месо в постни дни. Тя забелязала това и престанала да една месна храна. Свети Сергий тръгнал на училище на 7 години с огромно желание, но не му се отдавало, тъй като учителите му го наказвали, а приятелите му се подигравали. Момчето се молело на Бога да просветли разума му и да може да се учи.

Един ден момчето търсело кон в полето, срещнал възрастен монах и му споделил мъката си. Старецът видял чистото сърце на момчето и се помолил на Бога за него. А след това му казал: “Дете мое, отсега Бог ти дава да напредваш в учението и да надминеш своите братя и връстници.”

Монахът дал на момчето парче просфора и казал: “Вземи и изяж това. То ти се дава по благодат Божия и за да придобиеш разум да разбираш Светото Писание.”

След това Свети Сергий показвал много добри резултати в учението и до днес мнозина прибягват към неговото молитвено застъпничество, когато гонят успех в учението или пък търсят духовна мъдрост.

Днес имен ден празнуват Сергей и Ефросиния. 

Continue Reading

Култура

Китаро-мандолинният оркестър на Сандански празнува юбилей с концерт

Published

on

Народно читалище „Отец Паисий-1919“ кани жители и гости на Сандански на концерт, посветен на 45 години от основаването на Китаро-мандолинен оркестър „Стефан Борилов“. Тези четири десетилетия и половина са изпълнени, разбира се, с много музика, но също така с незабравими емоции и нови приятелства. Успехите пък са постигнати с неуморен труд и отдаденост в света на ритъма и вълшебните звуци.

Вече 45 години няколко поколения санданчани имат една музикална съкровищница, която и до днес е неизменна част от всеки техен празник.

Концертът на Китаро-мандолинен оркестър „Стефан Борилов“ е утре, събота, от 18:00 часа в Дома на културата. Специално участие на сцената ще имат Симеон Дивчев и Балетна формация „Жасмин“. Входът за зрителите е свободен.

/ilindenpres.bg

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2021
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 

ПОПУЛЯРНИ