САЩ: Украйна има биолаборатории, работим да не отидат в ръцете на руснаците

Снимка: архив, БГНЕС

В Украйна е имало мрежа, включваща над 30 биологични лаборатории

Заместник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд заяви, че в Украйна има обекти за биологични изследвания, а Киев и Вашингтон сега работят за предотвратяване на натрупаните там материали да попаднат в ръцете на руските сили, съобщи РИА Новости.

На изслушване в Сената Нюланд беше попитана дали в Украйна има химически или биологични оръжия.
„Украйна има обекти за биологични изследвания. Ние сме загрижени, че руските войски може да се опитат да поемат контрола над тях, така че работим с украинците как да не допуснем попадане на тези изследователски материали в ръцете на руските сили“, каза Нюланд.

Руското министерство на отбраната преди това направи презентация, от която следва, че САЩ са похарчили повече от 200 милиона долара за функционирането на биологични лаборатории в Украйна, които са участвали в американска военна биологична програма.

Във връзка с фактите за военни биологични дейности на САЩ в Украйна Русия не изключва стартирането на консултативен механизъм по Конвенцията за забрана на биологичните и токсичните оръжия (BTWC), каза говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Коментирайки информация за финансирани от САЩ биологични лаборатории в Украйна, говорителят на китайското външно министерство Джао Лизкиан призова САЩ да изяснят дейностите си по биологична милитаризация вътре в страната и в чужбина.

Преди ден руските военни разкриха в Украйна факти за действаща военно-биологична програма, финансирана от САЩ.

„На територията на Украйна е била сформирана мрежа, включваща над 30 биологични лаборатории, които може да бъдат разделени на научноизследователски и санитарно-епидемиологични“, заяви на брифинг началникът на войските за радиационна, химическа и биологична защита на армията на Русия Игор Кирилов. По думите му тези обекти, намиращи се в Лвов, Харков и Полтава, са работели с опасни причинители на инфекции „в рамките на военно-биологична програма под ръководството на САЩ“.

Поръчител е управлението за намаляване на военната заплаха към американското министерство на отбраната. В проекта е участвала свързаната с Пентагона компания Black and Veatch. Кирилов посочи, че в Лвов са се занимавали с причинители на чума, бруцелоза и антракс, а в Харков и Полтава – дифтерия, салмонелоза и дизентерия.

Това съобщи и говорителят на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков. Русия разполага със съответните документи, посочва още РИА Новости.

Ген. Игор Конашенков обяви, че е получена информация от служители на украинските биологични лаборатории за спешното унищожаване на особено опасни патогени на 24 февруари: чума, антракс, туларемия, холера и други смъртоносни болести.

Биолабораториите са били закривани набързо, обясниха от руското министерство, поради опасенията на Пентагона, че „руските експерти ще потвърдят, че Украйна и САЩ са нарушили Конвенцията за забрана на биологичното и токсичното оръжие“.

Елка Василева

dnes.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене