Местна инициативна група – Гоце Делчев – Гърмен – Хаджидимово взе участие в работна среща на асоциация на училищата по земеделие, гори и мебели в България

Екипът на Местна инициативна група – Гоце Делчев – Гърмен – Хаджидимово взе участие в проведена на 05.03.2022 г. работна среща на Асоциация на училищата по земеделие, гори и мебели в България, на която присъстваха представители на над 25 професионални училища от цялата страна.

Участниците бяха запознати с прилагането на подхода Лидер/Водено от общностите местно развитие в България, териториите на които се прилагат стратегии за Водено от общностите местно развитие през периода 2014 – 2020, възможностите за получаване на информация за дейността на местните инициативни групи и изпълняваните стратегии, вкл. чрез Информационната система за управление и наблюдение на средствата от Европейския съюз в България – ИСУН 2020.

Вниманието на участниците беше насочено към предстоящото разработване на Стратегии за периода 2023 -2027 г., които следва за водят до постигане на специфична цел 6, параграф 1, буква 3): Насърчаване на заетостта, растежа, социалното приобщаване и местното развитие в селските райони, включително биоикономика и устойчивото горско стопанство на Регламент (ЕС) 2021/2115 на Европейския парламент и Съвета за установяване на правила за подкрепа на Стратегическите планове за ОСП.

Представена беше информация за подхода Водено от общностите местно развитие, съгласно Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони на Република България 2023 – 2027, публикуван за обществено обсъждане до 31.03.2022 г. на Портала за обществени консултации, Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове и интернет страницата на Министерство на земеделието, запазването на многофондовото финансиране на стратегии, вкл. чрез Програма „Образование“ 2021 – 2027, която ще подкрепя МИГ по специфична цел „Социално-икономическа интеграция изключително за уязвими групи“ и ще задели близо 40 милиона лева за финансиране на проекти.

Обсъдени бяха въпроси на участниците, свързани с възможността за финансиране чрез стратегиите за местно развитие на професионални училища, които са регистрирани като земеделски стопани, извършват икономическа дейност в областта на растениевъдството и животновъдството, но до сега не са били допустими кандидати и бенефициенти за модернизиране на земеделски си стопанства по Програма за развитие на селските райони, вкл. по мерки от стратегиите за местно развитие.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене