Добрата новина: Благоевград влезе в зелената КОВИД зона

Първа област по този показател влезе в зелената зона с под 100 заразени на 100 хиляди души. Благоевград регистрира 93.32 на 100 хиляди заразени. Четири други области са в жълтата зона с под 250 на 100 хиляди заразени.

Преобладаващият цвят на тази карта е червеният /под 500 на 100 хиляди заразени/, който вече измести тъмночервения /над 500 заразени на 100 хиляди души/.

В зелено се оцветява и картата на епидемичната обстановка по региони. Централна и западна България вече са в зеления Етап 1. В жълтия етап 2 засега се задържа източната част на страната.

Картата на епидемичната обстановка разделя страната на пет региона, като във всеки от тях се следи развитието на пандемията. Сред един от факторите са определяне на етапа, в който се намира даден регион, е заетостта на интензивните легла за болни с COVID-19.

Според новия План за справяне с COVID-19 именно заетостта на интензивните и леглата за лечение на пациенти с неусложнена форма на COVID-19 е сред факторите за налагане на противоепидемични мерки. Друг фактор, който здравните власти следят, е натовареността на здравната система на седмична база и 14-дневната заболеваемост от COVID-19.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене