Министър Проданов: От следващата седмица се очаква да започне изплащането на средствата за хотелиерите, настанили украински граждани

От следващата седмица се очаква да започне изплащането на средства за хотелиерите, които са настанили украински граждани. Това заяви министърът на туризма Христо Проданов по време на изслушването му в Комисията по туризъм в Народното събрание. Той уточни, че парите ще се разплащат от бюджета на Министерството на външните работи по линия на хуманитарната помощ. Страната ни ще кандидатства по европейската програма за хуманитарна помощ, за да могат средствата да бъдат възстановени.

От думите на министъра стана ясно още, че в рамките на тази седмица ще бъде публикуван регламентът за регистрацията и настаняването на хората, които бягат от войната. Документът ще бъде качен на сайта на Министерски съвет и на Министерството на туризма. Процедурата ще започва още на границата, каза още министър Проданов. „Там хората получават регистрация и статут на бежанци, след което в Министерски съвет ще има ситуиран център, който ще разпределя гражданите, които имат нужда от настаняване, като с предимство ще се пълнят общинските и държавните бази, след което и частните хотели“, бе категоричен той.

Министър Проданов разясни, че с отпускането на сумата от 40 лв. целта е държавата пестеливо да помогне на най-беззащитните хора, които бягат от войната и не могат да се справят сами, като покрие разходите за храна и подслон, а не някой да печели, тъй като това е и морален въпрос.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене