Ужас в Югозапада! Мечка броди из планинските села с малкото си

Кафява мечка с малко мече се е появила в землищата на планинските села Раздол, Добри лаки и в района на Студената вода в община Струмяни. За това сигнализира фермерът Костадин Варсаминов, който от 4 дни е под стрес от нощните нападения над стопанството, което се охранява от кучета, порода кангал, и две каракачанки. Фермата е собственост на Христо Терзийски и в нея освен крави се отглеждат и няколко коня.

Мечката е нанесла щети в с. Раздол, видяна е и в землището на ловната хижа „Ягода”, до границата между РСМакедония и България. От там идва следата на мечката, диря е засечена и в местността Студената вода. Според ловци обикаля района от около месец. Преди дни е ровила за храна в контейнерите с отпадъци в социалния дом в Студената вода, който се намира в края на селото.

Ето какво разказа К. Варсаминов: „От няколко вечери 3-те коня и кобилата са изплашени и не могат да се успокоят. В момента има 40 см сняг, а при лоши метеорологични условия дивите животни трудно намират храна, гладни са и нападат селскостопански животни. Мечката обикаля около района на краварника. Конете през цялата вечер издаваха звуци и тропаха с копитата на място. Но до нападение не се е стигнало. През цялата нощ хвърлям пиратки и с викове гоня мечката”, разказа  Варсаминов. Той поясни, че краварите и хората са в паника и не излизат нощно време от домовете си, а населението е предимно възрастно. Засега няма пострадали хора и животни в селото.

В землищата на с. Раздол има няколко стопани, които не са се оплакали да са им изчезнали крави, но няколко кучета са изчезнали от краварниците. Костите им са открити в гората. Районът, в който е засечена мечката, се намира на 35 километра от Струмяни. Преди две години мечка с две мечета живяха в землището на с. Кашина, община Сандански, и след това изчезнаха.в.Струма/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене