Путин подписа закона за антикризисните мерки

Руският президент Владимир Путин подписа Закона за антикризисните мерки. Документът е публикуван на портала за правна информация на 8 март, пише московският вестник „Известия“.

Според закона правителството получава възможност да извърши допълнителна индексация на осигурителните пенсии, пенсионния коефициент и фиксираното плащане към пенсиите през 2022 г. Той също така описва характеристиките на установяване на жизнения минимум в Русия и изчисляване на минималната работна заплата .

Документът опростява процедурата за закупуване на лекарства и медицински изделия в страната и въвежда специални правила за регистриране на лекарства. Правителството получава право бързо да коригира изискванията за лицензиране на фармацевтични дейности и се предвиждат ограничения за износа на някои лекарства от Русия.

Отбелязва се, че правителството ще може да коригира правилата за прием в руски университети за руснаци, които са принудени да прекъснат обучението си в чужбина поради действията на чужди държави.

Редица разпоредби в закона се отнасят до подпомагането на бизнеса в Руската федерация. Сред тях са отмяната до края на 2022 г. на проверките за малкия и средния бизнес и ИТ компаниите, както и въвеждането на опростени условия и процедури за обществени поръчки.

Законопроектът беше одобрен от Съвета на федерацията на 4 март. На 2 март долната камара на парламента коментира пакета от антикризисни мерки. Депутатът Сергей Гаврилов каза, че на първо място пакетът ще включва мерки за подкрепа на руската индустрия, преди всичко на военно-промишления комплекс и авиационната индустрия.

На 2 март говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че страните от списъка с неприятелски държави няма да могат да дестабилизират руската икономика. Песков отбеляза, че Москва въвежда контрасанкции, за да минимизира щетите от действията, насочени към подкопаване на целостта на икономиката на страната.

Западните санкции бяха наложени, след като Русия нахлу в Украйна на 24 февруари рано сутринта. Няколко дни по-рано ситуацията в региона ескалира значително. Властите на самопровъзгласилите се и признати от Русия отцепили се от Украйна райони на Донецк и Луганск обявиха евакуация на жителите в Руската федерация, а също така се обърнаха за помощ към Москва.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене