Адвокати ще пътуват до Сейшелите по делото срещу Братя Галеви

братя Галеви

Адвокатите на Пламен Галев, Ангел Христов и техните съпруги може да се наложи да пътуват до Сейшелските острови за разпит на свидетели. Това стана ясно на последното съдебно заседание по делото за конфискация на имуществото на безследно изчезналите Братя Галеви в Кюстендилския окръжен съд.Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество оттегли искането си за явяване в съда на Братя Галеви, като поиска да бъдат разпитани 7 свидетели от Гърция, Кипър и Сейшелските острови. Тези от Гърция и Кипър ще бъдат разпитани в България, а тези от Сейшелските острови на място, като могат да присъстват адвокатите и особените представители по делото. Освен това бяха разпоредени четири експертизи – за недвижимите имоти, огнестрелното оръжие и графологическа експертиза на подписи на двамата за осъществени сделки. 

“Няма смисъл да се разпитват свидетели от чужбина само за това да се каже кой управлява дадено дружество. Това може да се докаже с документи. Не знам какво ще питат тези свидетели”, коментира Капка Гергинова – един от адвокатите на Братя Галеви, цитирана от „Монитор“. Процесът срещу дупнишките бизнесмени тръгна през 2012 г., малко след като двамата получиха по 5 г. затвор.

Тогава Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество поиска конфискация на 9 луксозни автомобила, имоти в Ресилово, община Сапарева баня и дялове от фирми на стойност 4 250 189 лв. Пламен Галев и Ангел Христов са в неизвестност от 3 май 2012 г., след като ВКС потвърди присъдата им.

Първоначално делото за отнемане на имуществото тръгна с няколко парадокса. Комисията поиска Пламен Галев и Ангел Христов да се явят лично в съда при положение, че те бяха в неизвестност. Освен това изпрати 14 въпроса до 6-мата им адвокати.

„По същество тези въпроси са изпратени от комисията и самите обвиняеми трябва да отговорят на тях. Разбирате сами, че те са в неизвестност, не са ясни адресите им и няма как да бъде даден отговор от подзащитните ни. Тези въпроси са недопустими, тъй като ние не можем да отговорим вместо тях”, коментира тогава един от защитниците – адвокат Анани Константинов. Сред питанията са дали Пламен Галев и Ангел Христов познават лица като Христинка, гръцкия гражданин Анреас Милидис, кипъреца Демед Триос и други лица, с които се твърди, че Братята са имали взаимоотношения в офшорните им дружества на територията на други държави. Въпросите изпълват 3 листа.

Малко по–късно – през декември 2013 г., делото за отнемане на имуществото на Братя Галеви беше спряно. Причина за това стана искане на адвокатите им във връзка с внесеното от омбудсмана Константин Пенчев във ВКС искане за приемане на тълкувателно решение трябва ли да има причинна връзка между конкретната престъпна дейност, времето на нейното осъществяване и придобитото имущество. Процесът стартира отново през месец юли т.г., след като върховните магистрати се произнесоха по тълкувателното дело. Според отменения Закон за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, не се иска такава причинна връзка. Сега върховните магистрати са категорични, че единствено касационните дела могат да бъдат спирани, в случай че се чака становище на Върховния касационен съд по тълкувателни въпроси. Всички останали дела трябва да си вървят по каналния ред, какъвто е и случаят с делото за конфискация на имуществото на Галев и Христов./Блиц/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене