Прокуратурата: Влизайте в завода

завод-Горни Лом

Безпилотен самолет е направил снимки на терана

Безпилотен самолет е направил снимки на терена на цеха, който се взриви вчера край Горни Лом. Взето е решение в района на инцидента да влезе специализиран екип до половин час, оборудван с бронирана техника след съгласуване на действията със следователи от Националната следствена служба, окръжния прокурор на Видин и наблюдаващия случая прокурор, съобщава БГНЕС.

В Монтана е установен един от работниците, за когото се смяташе, че е бил на смяна в завода. Това обясни служебният вътрешен министър Йордан Бакалов от мястото на инцидента. По думите му предстои да се уточнят точните количества възпламенили се взривни вещества. Той припомни, че на 15 септември на завода е била извършена проверка от служба КОС към МВР, при която са констатирани нарушения, свързани с неправилно съхранение на боеприпаси и занижен контрол при спазване на технологията на работа, издадени са актове и предписания.

От вчера психолози са в село Горни Лом и оказват помощ на роднините и близките на работниците, посочи главният секретар на МВР. Той уточни, че предстоят огледи и анализ на веществените доказателства за установяване точния брой на жертвите на инцидента. Към момента не са засечени признаци на живот в района, който се наблюдава с термовизионни камери. Светлозар Лазаров поясни, че първата стъпка, която ще бъде предприета след съгласуване с ангажираните институции, ще бъде въвеждането на специализирана техника на Министерството на отбраната.

Директорът на ГДПБЗН Николай Николов успокои жителите на село Горни Лом, че не съществува пряка опасност за населеното място както заради релефа на местността, така и заради начина на възникване на взрива. Все още обаче съществува риск от възникването на вторични взривове. В момента в Горни Лом се провежда заседание на сформирания Кризисен щаб.

E79 News; Снимки: БГНЕС

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене