Иван Ченчев, БСП: Санкции срещу Русия не са в интерес на България

В коалицията има диалог, тя е стабилна, категоричен е социалистът

„БСП е против санкциите за Русия, защото те не вършат работа за България. Получава се така, че при санкции, които съществуваха и до момента, България плащаше голяма част от сметката. Трябва да говорим в един глас, но България не трябва да плаща чужди сметки. Ние трябва да си гледаме националния  интерес и според БСП тези санкции не са в интерес на България. По тези въпроси имаме много твърди позиции, имаме решения на Национален съвет и на Конгрес.“ Това заяви зам.-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ и председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в Народното събрание Иван Ченчев в ефира на NovaNews.

“Америка си е повишила вноса от Русия над два пъти по време на санкции, знаем и за наличието на германски заводи в Русия по времето на санкции. Така че явно за едни може, а за други не“, каза още той. По думите му това, което се случва в Украйна, няма как да бъде одобрено от никого и левицата твърдо се обяви против войната.

БСП има своите позиции и по отношение натовски войски да идват на територията на България: „България в момента не е обект на някаква заплаха от страна на Русия, това ни го казват всички компетентни органи. Така че трябва да запазим спокойствие, в момента няма нужда от допълнителни военни сили на НАТО в България. Ако това се наложи ще има разговори, както виждате в 47-ото Народното събрание всеки един въпрос се обсъжда в парламента“, обясни Иван Ченчев като допълни, че в коалицията има диалог и тя е стабилна. „Опитват се да я разклатят с неща, като набиват клин между БСП и “Продължаваме промяната“, но това няма да се случи. На този етап ние нямаме различия по отношение на това как да действаме“, категоричен бе социалистът.

Във връзка със смяната на военния министър Иван Ченчев заяви: „Генерал Янев беше квота на “Продължаваме промяната“, той си беше тяхно предложение, тяхна номинация и тяхно назначение. БСП не може да посочва кой да слага или кой да маха. БСП не защитава личността на този или онзи, но защитаваше позицията на министър на отбраната, каква трябва да бъде тя и какви функции влизат в нея“, обясни депутатът от левицата.

По думите му новият министър на отбраната е професионалист, БСП са подкрепяли всички министри на отбраната, които са правили позиции в защита на България и ще продължават да го правят. „Не е работа на БСП да се меси в чужди квоти, но винаги можем да си кажем мнението“, допълни той.

По темата с бежанците, които бягат от войната и пристигат на територията на страната ни Ченчев заяви, че е необходима намеса от страна на държавата, по тези въпроси се дискутира и мерки ще бъдат предприети.

„Новият бюджет все още не е влязъл в силата си, затова е необходимо всички мерки да бъдат изпипани“, обясни социалистът като допълни: „Общините също са част от цялата система – през общинските жилища, общежитията, които имат налични, по места текат спешни ремонти, така че тези хора да бъдат настанени, говори се за храноден, говори се за 40 лв. в туризма. Въобще мерки, които да работят и всички, които бягат от войната, да получават едни нормални условия в страната ни.“

Ченчев обясни, и че ситуацията всеки ден се мени, затова не може да се направят точни разчети колко ще дойдат, но така или иначе колкото и да са, българската държава ще осигури условия на тези, които искат да останат.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене