А защо е избрал да строи в най - силното православно християнско село и защо кметът на селото е проспал купуването на имота и проектирането на църквата тепърва предстои да разберем. 

Скандален пастор иска да зарибява „дарители“ в Мосомище!?

Дейвид Малучи

Дейвид Малучи

В края на февруари над 200 жители на с. Мосомище излязоха на протест. Те се събраха в центъра на селото, на метри от терен, където се предвижда да бъде построен голям молитвен дом. За случаят разказа един от инициаторите – Сотир Парасков: „Протестът беше мирен и беше показателен, че не ни е безразлично какво се случва в селото. На този парцел искат да построят баптистка църква. В Мосомище може би над 90 процента сме православни християни и имаме седем православни храма в селото и близките околности. Аз съм на 28 години, живея в селото и баптисти не познавам. Затова съм смутен, защо точно тук искат да построят такава църква. Не е просто слух, със сигурност, лично съм видял скиците, които са изготвени. Направихме и подписка, възразяваме, искаме това нещо да не се допуска“.

Топ Преса проведе свое разследване и установи, че зад проекта стои сканадлен пастор, който основал над 11 подобни църкви в страната ни. Какво се крие обаче зад тази усилена религиозна дейност в малка България, в която според Конституцията ,,традиционната религия“ е православното християнство? С една дума – пари. С две думи – много пари.

Тези дни в безкрайния списък на одобрените от дирекцията по вероизповедания към Министерството на културата религиозни организации се появи още една. Зад името ,,Куриери на Христос“ група мисионери от САЩ агресивно набират последователи (разбирай спонсори) в София, Варна, Пловдив и Бургас. Примамката за среща със Словото е подарък луксозна Библия, а според предварителна информация, разпространена до медиите, по време на сбирките щели да бъдат разкрити ,,скритите тайни и закодирани информации на Вечната книга, както и истините за личността и деянията на Исус Христос“.

,,Лекциите“, обещават организаторите, са отворени за всички,  които са ,,любопитни за посланията и пророчествата, заложени зад фасадата на притчите в Светото писание“. На 5 октомври екип на вестник ,,Десант“ обаче изненадващо беше спрян на входа на Държавната опера в Бургас, където се провеждаше една от сбирките на въпросната организация.
Оказа се, че вместо беседа за тайни кодове, привиканите от улицата посетители са попаднали на религиозна служба, водена от Ник Малучи, пастор в Независимата християнска баптистка църква. Освен че и той е от САЩ, за него се знае много малко. Живеел в България от 9 години с деветте си деца и се занимавал с просветителска дейност.

Каква точно дейност, решихме да проверим и се натъкнахме на следната информация. Скрити зад различни наименования, тези хора всъщност ,,разкодират“ библията от няколко години, а подходът им навсякъде е един и същ. В края на септември миналата година ,,куриерите“ са действали активно в Сливен, а за няколко дни градът буквално е бил залят с анонимни листовки, както свидетелства блогърски материал, свален от интернет и публикуван във вестника без редакторка намеса.
Семейство Малучи всъщност много добре са се ориентирали как се печелят пари от наивни българи.

Докато Ник и жена му дърпат конците в бизнеса от София, мъж с името Дейвид Малучи е регистрирал във Варна Независима баптистка църква. Той пък от своя страна е в тясна връзка с Библейска баптистка църква на някой си Пол Оуенс (също натурализиран ,,българин“) и още един постоянно пребиваващ в страната ни пастор Ралф Морис Чийтууд, който представлява Новозаветна баптистка църква в България.
Интересно е името Чийтууд. Ралф Морис и Сандра Джанет Чийтууд са регистрирали у нас фондация ,,Ар Ем Си“, която по странно стечение на обстоятелствата се явява издател на агитационните материали, разпространявани от независимия баптист Ник Малучи.

И ако за читателя е трудно да се ориентира в ситуацията, можем само да добавим, че цялото това котило, заедно с  още две баптистки църкви – „Надежда“ на Уелч Матю Мартин и „Добра надежда“ на Корнилиъс Франк Алън, се помещават на един и същ адрес в София, на бул. ,,Евлогий Георгиев“ 111. Пак там е адресната регистрация на общо 8 първосвещеници на различни евангелистки секти.
Колкото и да звучи невероятно, цялата тази стройно изградена мрежа от разнообразни църкви здраво усвоява средства по различни програми на Европейския съюз. Едни от донорите на разните малучита например, макар и индиректно, са Оперативна програма ,,Административен капацитет“ и Европейския социален фонд.

Преди време фондация, близка до баптистите и с основен партньор ,,Ар Ем Си“, е усвоила над 250 000 евро за разработване на проект в България, свързан с изграждане на национална мрежа за взаимодействие с администрацията(!).
Като основна цел на въпросния проект е посочено ,,укрепването на капацитета на структурите на гражданското общество (СГО), чрез създаване на Единна стратегия на СГО и изграждане на национална мрежа за взаимодействие с администрацията“.
На наш въпрос, от какво се издържа в България, Ник Малучи отговори – от дарения. Което предизвика следващ въпрос, българите толкова ли са щедри? Даренията са от чужбина, уточни пасторът. Това е човекът който стои зад проекта в село Мосомище и възнамерява да развива своята църковна – бизнес дейност. А защо е избрал да строи в най – силното православно християнско село и защо кметът на селото е проспал купуването на имота и проектирането на църквата тепърва предстои да разберем.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене