Стотици симитличани почетоха 3 март с поход на свободата до връх Кръста

Признателни жители и гости на община Симитли за пореден път доказаха, че са истински родолюбци, пазещи спомена за българските герои и почитащи тяхното дело. За поредна година стотици жители, а и гости на общината, със трибагреници в ръце, изкачиха вчера, 3 март, връх „Кръста“, край село Ракитна, за да отдадат почит към освободителите на България!

 В отбелязването на Националния празник на Република България – 3-ти март се включиха още кметът на Община Симитли Апостол Апостолов и народният представител Стефан Апостолов, облечени в народни носии. Глава пред героите на България сведоха също председателят на Общински съвет – Симитли Вилимир Александров, кметът на село Ракитна Стефан Костов, зам.-кметът на Община Симитли Евгения Георгиева, кметове на кметства, общински съветници, служители на общинска администрация, общественици, представители на образователни институции и много граждани, сред които голям брой деца.

Връх Кръста е паметно място за община Симитли, тъй като точно там, преди 144 години е побит меч с думите на войската: „Ето тук е границата на България”.

Общинският кмет Апостол Апостолов и председателят на Общински съвет – Вилимир Александров, поднесоха венец на признателност и заедно с групата признателни българи коленичиха мълчаливо в памет на героите-освободители. Родолюбците почетоха паметта на загиналите за свободата на България с поклон пред паметника на майор Орлински.

Малките пътечки и стръмният път до мястото не се оказаха пречка за признателните българи, които гордо се качиха до върха и си казаха: „Честит празник“. Горе ги очакваше и баба Ката, която всяка година приготвя вкусни гозби, сред които баница с праз и качамак, за всички, които успеят да стигнат до самия връх.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене