Неврокопчани заведоха гостите си от Гърция и Турция в Банско и Горно Драглище, веща в местните традиции баба Дешка забавляваше всичик

Ден трети от визитата в Гоце Делчев по програма „Еразъм+“

В третия ден от гостуването си педагогическите специалисти от Гърция и Турция се отправиха към северната, не по-малко интересна част от Пиринския край. Предиобедната им спирка беше в Банско, където имаха възможност да се разходят в стария град и да разгледат красивата му архитектура.

След това се отправиха към разложкото село Горно Драглище. Тъй като гостите ни са любознателни и нетърпеливи да научават нови неща, ги заведохме в къщата на най-вещата в местните традиции жена в селото – баба Дешка. Там тя им бе подготвила много приятни изненади.

След като облече своите гости в традиционни български носии и им показа как се бие масло, баба Дешка и нейните помощници посветиха гостите в тайните на месенето на традиционен хляб.

Домакини и гости наредиха заедно и една богата, приготвена с натурални продукти, баница, която изпекоха и изядоха с удоволствие.

За веселото им настроение се погрижи веселата женска компания на баба Дешка, която им попя и посвири. Накрая всички се хванаха на хорото.

Следобед гостите се качиха на лифта в Банско, откъдето се насладиха на прекрасни панорамни гледки.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене