Зеленски: Русия иска да ни заличи, не е време за неутралитет

Русия иска да заличи Украйна, историята и народа ѝ. Това заяви във видеообръщение към народа украинският президент Володимир Зеленски, след като седмият ден от нахлуването на Москва в съседната държава започна с ожесточен обстрел на много населени места.

Русия вчера премина към удари по украинските градове и изглежда готова за настъпление срещу Киев, а Западът затяга икономическата примка около Русия. Но Зеленски каза, че отговорът на Запада е недостатъчен и призова за по-голяма международна подкрепа, включително на желанието на Украйна да се присъедини към ЕС. „Сега не е време за неутралитет“, заяви Зеленски.

По думите му от началото на войната са загинали близо 6000 руски военни. Визирайки вчерашния обстрел в Киев близо до Бабий Яр, където през Втората световна война германските окупационни войски избиват десетки хиляди евреи, Зеленски каза: „Този удар показва, че за много хора в Русия нашият Киев е напълно чужд.“ Той се обърна към евреите по света с думите: „Не виждате ли какво се случва? Много е важно милионите евреи по света да не мълчат точно сега. Нацизмът се ражда в мълчание.“

„Те не знаят нищо за Киев, за нашата история. Но всички имат заповед да заличат нашата история, да заличат нашата страна, да заличат всички нас“, обърна се той към народа на Украйна.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене