Медведев размаха пръст към ЕС: Мерете си приказките, господа!

Военната операция на Русия ще бъде извършена изцяло, заяви зам.-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев отправи ново строго предупреждение за санкциите срещу страната му, наложени заради войната в Украйна, съобщава АП.

Думите му бяха в отговор на коментар на френския финансов министър Бруно льо Мер, че Европейският съюз ще разгърне тотална икономическа и финансова война срещу Русия.

„Днес някакъв френски министър каза, че те са обявили икономическа война на Русия“, написа в Туитър Медведев, който беше президент през 2008-2012 г., когато Владимир Путин трябваше заеме премиерския пост заради ограничения на мандата.

„Мерете си приказките, господа! И не забравяйте, че в човешката история икономическите войни доста често са се превръщали в реални“, предупреди Медведев.

„Има добри новини. Санкциите могат да бъдат отлична причина за окончателен преглед на всички отношения с онези държави, които са ги наложили. Включително прекъсване на диалога за стратегическа стабилност“, написа той на страницата си в руската социална мрежа.

Санкциите на Запада няма да променят политиката ни, казва още бившият президент на Русия и допълни, че страната може да национализира собствеността на лица от САЩ и ЕС.

Военната операция на Русия ще бъде извършена изцяло, а „тези прекрасни санкции няма да променят нищо“, коментира Медведев. По думите му дори „невежите хора в Държавния департамент на САЩ разбират това“, пише „Епицентър„.

Политикът не изключи възможността за прекъсване на диалога за стратегическата стабилност и отхвърляне на международни споразумения, свързани с този процес.

„Може по принцип да се откажем от всичко, включително Договора START-3, сключен от мен с Барака Обама и удължен от Путин с настоящия глава на Съединените щати.

Според Медведев ще има консолидиране на властта, управленските елити и гражданите заради санкциите и предупреди Запада: „Само изчакайте“.

Европейският съюз добави към списъка на санкциите Владимир Путин, Сергей Лавров, Дмитрий Медведев, Михаил Мишустин, Владимир Колоколцев и Сергей Иванов.

Както каза по-рано ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, ограниченията на ЕС ще бъдат същите като за други лица, които са в списъците – те се отнасят до замразяване на активи. Въведени са и широки икономически ограничения, които засягат основно банковия сектор, олигарсите и държавни служители.

След началото на войната в Украйна ЕС забрани операциите, свързани с управлението на резервите и активите на Руската централна банка. Бяха предприети мерки и срещу няколко големи финансови институции, включително Сбербанк и ВТБ.

От своя страна Германия спря процеса на сертифициране на газопровода „Северен поток 2“.

Европейският съюз затвори въздушното си пространство за всички руски самолети и забрани на своите компании да доставят самолети или части, използвани в тях, на Русия.

Москва обаче обяви, че предварително е подготвила план за действие в случай на нова вълна от санкции. Властите увериха, че ще окажат необходимата подкрепа на предприятията, засегнати от ограниченията, за да осигурят гладкото функциониране на икономиката.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене