Дърворезбарят Илия Мингов от Гоце Делчев разкрива тайната на успеха

Здрави ръце и голямо сърце. В това според неврокопския майстор-дърворезбар Илия Мингов се крие тайната за достигане на съвършенство не само в неговия занаят. Много хора имат дарба, но не я развиват, смята той и стеснително добавя, че при него съотношението е нула процента талант и сто процента труд. По професия е шлосер-монтьор, но още 24-годишен открива любовта си към дървопластиката и постепенно се развива в изработката на иконостаси за православни храмове. В момента работи върху иконостас за село Гайтаниново. Почти всичко е направено, остава таблите и три икони.

Специфичното при изработка на иконостати се състои в това, че се изисква силна ангажираност, отговорност  и много труд, казва майсторът. За него най-трудното в изработката на иконостаси е кръста. За да стане нежен, трябва много внимание и любов.

На таблите той изобразява чаплата и змията, характерни за много иконостаси в страната. Разликата е, че самоукият неврокопски майстор добавя и пластика.

До сега Илия Мингов е изработил пет иконостаса, много кръстове, рамки за икони, мебели и предмети за църковния интерьор.

В началото е започнал да прилага дарбата си в изработката на сувенири. „За да се постигне професионализъм в този занаят е необходимо постоянство“, казва майсторът.

В ателието му стои недовършено едно голямо пано, надява се, че един ден може би ще го довърши синът му. Докато е бил ученик, до 8 клас, Мингов младши се е учил на дърворезба от баща си, но после се е отказал. „Но може да му дойде музата на стари години, не се знае“, отбелязва дърворезбарят.

В домът си пази и интересни декоративни маски, които е работил преди да се заеме с отговорността да твори за иконостаси.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене