Нинова разкри какво е направил Стефан Янев преди 2-3 седмици

Повтарям, нито един детайл, камо ли за цялостно оръжие или стока за военна употреба, не е изнесено от България за Украйна, каза тя

„Моля да започна с нещо принципно. Искам да кажа 4 важни неща за БСП, две мерки и една констатация. За да е ясна позицията на БСП – за нас това, което става в Украйна е война. За нас решението на конфликта е спиране незабавно на военните действия и сядане на масата за преговори“, заяви вицепремиерът, министърът на икономиката и лидер на БСП Корнелия Нинова. 

„Ние сме против санкциите за Русия, защото смятаме, че не водят до желания ефект. При наложените последни санкции, стокообмена на Русия с други страни се е увеличил. Смятаме, че от тези санкции страдат народите и ще пострадат и българите. Призоваваме всички да не използват съвременните събития, за да зачертаваме историята си. На трети март в руско-турската освободителна война са участвали и руснаци, и украинци. В тази ситуация си подреждаме приоритетите“, каза тя.

„Помагаме, организираме хуманитарни помощи. Направили сме списъци с центрове, в които да се настанят хората. Трябва да подготвим българската икономика и да защитим българите. Провели сме няколко срещи и искам да успокоя всички – направили сме преглед на резервите, имаме зърно за 2 години напред, складовете са пълни, няма проблеми с доставките.

Третото е констатация. Повтарям, нито един детайл, камо ли за цялостно оръжие или стока за военна употреба, не е изнесено от България за Украйна. От тук нататък, не сме информирани за официално искане от украинската страна няма заявления за това. Смятам, че не трябва да го правим. Смятам, че не трябва да изнасяме българско оръжие към Украйна“, допълни Нинова.

Вицепремиерът уточни, че подобен износ е забранен и за Русия.

„Искам да кажа нещо, което не съм споделяла. Преди 2-3 седмици Стефан Янев внесе предложение в МС да бъдат допуснати на българска територия войски на други натовски държави. Ние отделихме повече от час да убеждаваме колко е неправилно това и не подкрепихме това решение. Премиерът заяви, че всеки в коалицията има право на позицията. Ние имаме чиста позиция и я отстояваме“, разкри тя.

„Ще ви кажа как ние виждаме националния български интерес. Директното изнасяне на оръжие е пряко включване във войната. Ние искаме мир. Искаме и двете страни да спрат. Всички ще понесем последствията. Инфлацията и без това е висока. Трябва да помислим и за собствения си народ.

Колегата Христо Проданов ме информира, че сме имали заявени 1500 полета за туристи от Украйна и Русия. Всичките падат. Колко ще са загубите за България. Осъждаме руската страна, искаме да спрат, но мислим и за българския интерес. Министрите на БСП ще гласуват спрямо позициите на партията. А от неидването на туристите ще пострада световната икономика“, каза Нинова.

Според Нинова големият въпрос за България е дали ще се стигне до срив на коалицията.

„В този момент да падне правителството е безкрайно безотговорно за България. Безотговорно е в енергийна криза, социални проблеми, война, да се разпадне правителството и да оставим България без парламент. Оставям партийните ни интереси на страна. Всеки има програма, идеология и различия. Сега трябват малко емоции и повече решения“, допълни икономическият министър.

„Снощи г-н Петков ми се обади снощи и каза, че е разговарял със Стефан Янев и му е поискал оставката. Информира ме, че не е получил категоричен отговор от Стефан Янев. Не сме се занимавали повече с тази тема до днес. Г-н премиерът ни информира, че вече са разговаряли, а г-н Янев е отказал и предложи кой да бъде новият министър на отбраната.

В такава сложна коалиция виждате, че имаме много различия. Трябва да се придържаме към здравото, а тук е коалиционното споразумение. Г-н Стефан Янев е министър на ПП. Тяхно право е да го излъчат и оттеглят. Сега в БСП ще обсъдим решението за Янев и Тагарев и ще решим“, заключи тя.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене