Трето основно в Гоце Делчев посрещна колеги от Гърция, Турция и Италия /обновена/

Днес в Трето основно училище „Братя Миладинови“ се състоя тържественото посрещане на директори и педагогически специалисти от градовете Невсехир и Кайсери (Турция) и Волос (Гърция). Едноседмичното гостуване се осъществява в рамките на програма „Еразъм+“, проект „Фестивали между европейски общности и традиции“, по който училището ни е партньор. В тържествена атмосфера, в празнично украсения с традиционни български шевици и постери, представящи трите държави, физкултурен салон, гостите бяха топло посрещнати по стара българска традиция с хляб и сол. Ученици, развяващи знамената на трите държави, приветстваха гостите.

Началото на тържествената церемония бе поставено с химните на България, Гърция и Турция. След приветствие на английски език от страна на директора г-н Никола Джингаров програмата продължи с изпълнение на традиционен български фолклорен танц, английска песен, танц на мажоретките и изпълнение на традиционен български музикален инструмент – гайда, от шестокласника Васил Адамов. В края на церемонията домакини и гости се хванаха заедно на едно голямо българско хоро.

Малко по-късно гостите поздравиха учениците от началния и прогимназиален курс в класните им стаи, като разгледаха обновената учебна база на училището. В ресурсния кабинет пък се запознаха с традиционната българска мартеницата и обичая, свързан с нейното поставяне. Под ръководството на вещи педагогически специалисти имаха възможност и сами да изработят такава. Следобедната програма днес включва представяне на традиционни фолклорни инструменти и танци от съответните държави.

През следващите дни домакините са подготвили за гостите атрактивна програма, която може да проследите на фейсбук страницата и на сайта на училището.
Настоящото посещение е част от възстановените дейности и мобилности по международния проект, по който координатор е Италия, а България и Гърция са партньори. Проектът стартира през септември 2019 г., но бе замразен за една година поради усложнената епидемична обстановка. Припомняме, че в рамките на тези дейности Трето основно училище вече осъществи две посещения: в края на миналата година – в Гърция и в началото на тази – в Италия. Предстои гостуване на училището в Италия и Турция през пролетта и лятото на 2022 г.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене