Специален режим на бойно дежурство за руското ядрено оръжие – какво значи това?

Руският президент Владимир Путин нареди да се приведат „руските сили на сдържане“ в „специален режим на бойно дежурство“. Тези термини не са общоприети и не са съвсем ясни дори на военнослужещите. Сайтът Naked Science обяснява какво може да е имал предвид в своята заповед руският главнокомандващ.

„Висшите длъжностни лица на водещите страни на НАТО допускат агресивни изказвания по адрес на нашата страна, затова заповядвам на министъра на отбраната и началника на Генералния щаб да приведат силите на сдържане на руската армия в специален режим на бойно дежурство“, заяви Путин.

 

Напомняме, че това решение беше взето по време на провеждането на военна операция на територията на Украйна, обявена от руския президент на 24 февруари.

Но в руските въоръжени сили няма такова понятие като „сили на сдържане“ – освен в тактически смисъл и определена обстановка. Какво е имал предвид руският президент в своята заповед, изказана в присъствието на министъра на отбраната Сергей Шойгу и началникът на Генщаба на Въоръжените сили (ВС) Валери Герасимов?

В някои страни съществуват стратегически сили за сдържане, или така наречените ССС. Това е комплекс от сили и средства със стратегическо предназначение (ядрени и конвенционални), предназначени за предупреждаване и отразяване на въздушно-космическо нападение на противника, нанасяне на ответни ракетно-ядрени и ракетни удари, контрол на космическото пространство. В Русия под ССС се разбира обобщено наименование на компонент на ВС – съвкупност от СОС (Стратегически отбранителни сили) и СНС (Стратегически настъпателни сили). Те са необходими за сдържане на потенциални противници от ядрена и конвенционална война, а също за прилагане във военно време с цел прекратяване на агресия срещу Русия и нейните съюзници.

Те се наричат също така Стратегически ядрени сили на Руската федерация (СЯС). Още се споменават като „ядрената триада“ (стратегическа авиация, междуконтинентални балистични ракети, атомни подводни ракетоносачи).

По състояние към 2018 година (едва ли положението се е променило силно оттогава) в състава на стратегическите ядрени сили на Русия се намират 517 разгърнати стратегически носители на ядрено оръжие и 258 неразгърнати. Путин е имал предвид именно „ядрената триада“.

Що се отнася до „специалния режим на бойно дежурство“, за който говори руският президент, то такъв термин не съществува. Разгърнатите носители и без това се намират в бойно дежурство, то не може да бъде по-бойно или по-малко бойно. Съществуват обаче степени на готовност и те са различни.

Например в авиацията има три степени на готовност на бойно дежурство: трета, втора и първа. В трета готовност на дежурство двама пилоти или екипажи спят в караулното, не по-далеч от 100 метра от стоянката на своите самолети, изцяло заредени и въоръжени. Втората: бегом към самолета, заемане на място в кабината с пуснати и загрели двигатели, с готовност за рулиране.

Готовност номер едно: на полосата, в готовност за незабавно излитане. Степен на готовност има и в Ракетните войски със стратегическо предназначение, и на подводниците на ВМФ, съобщава източникът на изданието, който обявил, че не е чувал за „специален режим на бойно дежурство“.

Очевидно Путин е искал да подчертае сериозността на ситуацията, но без да дава напълно недвусмислени указания по степента на готовност.

В отговор на заповедта Белият дом заяви, че НАТО не заплашва Русия. „Нито веднъж Русия не се е намирала под заплаха от страна на НАТО, от страна на Украйна“, заяви прессекретарят на администрацията на САЩ Джен Псаки. Освен това тя допълни, че моделът на поведение на Путин се състои в създаване на заплахи, които не съществуват. По мнението ѝ това се прави за оправдание на по-нататъшната агресия.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене