Петър Андасаров прелисти времето

В книжарница „Тракия“ в София се състоя премиерата на новата книга на Петър Андасаров „Прелиствам времето“ (изд. „Захарий Стоянов“, 2021) – в нея са събрани стихове, които поетът е писал през последните години.

Читателите ще бъдат очаровани от тази просветлена, носталгична книга, с ненатрапчива метафоричност, песенен натюрел и горчив социално-политически дискурс, отразяващ тъмните страни на съвремието. В поетическите прозорчета ще видим как поетът вгражда природни картини в интимни преживявания, интерпретира живопис, музика и литературни аксиоми през дълговечната памет на народа ни, през собствените си житейски изпитания.

Събитието се водеше от издателя член-кор. Иван Гранитски, който очерта профила на автора с думите: „Андасаров е физически малък на ръст, но голям като поет, хиляди са неговите почитателки в провинцията, които идват на четенията, организирани от издателството. В книжарницата можете да видите 8 тома от неговите творби, в които са събрани стихове от последните 50 години, есета, критика, интервюта. Той е един от последните полифонично надарени писатели, не само поет, но и неуморен журналист, автор на стотици критически рецензии. Още от времето на Ботев и Яворов големите ни поети са били и литературни анализатори. Андасаров притежава точен аксиологически поглед, неговата оценъчна дейност не е само естетическа, тя е и социална. Неговият камертон не замлъква, открива нови таланти, откликва на полемики в културната област. Неговата поезия не се поддава на имитация. Възхищавам се и на тяхното приятелство с Евтим Евтимов, което удържа до края. Преди 50 години Владимир Свинтила написа: „Поезията на Андасаров има акварелна същност: мекота, ефирност, сфумато, непринуденост, нежност, прозирност“.

Боян Ангелов разказа спомени за запознанството си с Петър Андасаров в началото на 80-те, като подчерта: „Няма да забравя, че той беше редактор на първата ми книга в издателство „Народна младеж“. Той е певецът на Пиринския край – преди няколко месеца заедно с Иван Гранитски и Петър Андасаров бяхме в гр. Гоце Делчев – една крепост на българщината. Благодаря на Петър Андасаров, че защитава традициите на България и своя Пирински край“.

„Петър Андасаров е изявен общественик, който не си променя мнението спрямо конюнктурата и вятъра, духащ в момента. Той умее да събира съмишленици от различни съсловия, което е рядкост в наше време“ – обобщи проф. Ивайло Христов.

В авторския рецитал прозвучаха 10 стихотворения от новата книга.

На събитието присъстваха още десетки поети, художници, дипломати, сред които бяха: археологът акад. Васил Николов, Евгени Кирилов – дипломат и бивш евродепутат, художникът Анатолий Станкулов, журналистката Валерия Велева, писателите Матей Шопкин, Иван Есенски, Атанас Звездинов, Стоян Райчевски, Васил Сотиров, Енчо Господинов, Венко Евтимов, проф. Ивайло Христов, Хайри Хамдам, Виктория Катранова, Владислав Кацарски, Елена Алекова, Илко Славчев и др.

Из „Прелиствам времето”

Петър Андасаров

Музика в бяло

На Васил Петров

Навън светлее дълъг сняг –
смехът на зимата това е.
Светът като в еленов впряг
пътува бавно към безкрая.

И сякаш не снегът вали,
а бяла музика извира.
И цялата природа я боли
от красота ефирна.

И няма край, и няма брод
симфонията снежна.
И стига ти за цял живот
безкрайната й нежност…

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене