Новия мост, който ще свързва центъра на Симитли и квартал „Ораново“ е на финалната права(СНИМКИ)

Новият мост на река Струма, който ще свързва Симитли с квартал „Ораново“, с главен път Е-79 и второкласен път 19 Симитли – Гоце Делчев, е почти завършен, каза пред БТА кметът на общината Апостол Апостолов.

Очаква се до края на седмицата да започне асфалтиране на мостовото съоръжение, монтират се и оградите на пешеходните зони и мантинелите.

Новото съоръжение се изгражда на мястото на мост, построен по време на Втората световна война.

През 1999 година в общината е постъпило писмо от фирмата, изградила съоръжението, в което е посочено, че срокът на експлоатация е изтекъл и следва да се предприемат мерки, каза Апостолов. Той допълни, че от 2003 година усилията на общинското ръководство са били насочени към осигуряване на безпроблемно преминаване на жителите на Симитли по моста над река Струма, който свързва най-големия квартал на града – „Ораново“, с централната част на Симитли.

През последните няколко години старият железен мост беше силно корозирал, а направените експертизи са сочели, че вече е опасен за преминаване, каза още кметът на Симитли. Поради това се е наложило да се въведе забрана за преминаване на тежкотоварни автомобили по него, допълни общинския кмет.
Демонтирането на стария железен мост започна през септември миналата година. Съоръжението е единствената пряка връзка между централната част на Симитли, където са всички административни сгради и квартал „Ораново“, в който живеят повече от две хиляди жители или една трета от населението на града.

На ден през стария еднопосочен мост са преминавали стотици автомобили, както и пешеходци. В началото на изграждането на новото съоръжение над река Струма, от община Симитли са  осигурили безплатен транспорт за жителите на квартал „Ораново“, тъй като обиколният път между квартала и града е около четири километра.

От община Симитли посочиха, че новото мостово съоръжение ще бъде двулентово, с пешеходни зони, обезопасено и с модерно LED осветление. Очаква се преминаването на пешеходци по него скоро да бъде възможно, а след оценка на държавна приемателна комисия новият мост да бъде пуснат в експлоатация.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене