Защо им беше нужно на руснаците да превземат Чернобил?

Малко места предизвикват повече чувство за страх от Чернобил, мястото на смъртоносната ядрена катастрофа през 1986 г. Така че алармите зазвъняха на Запад, когато руските сили превзеха изведената от експлоатация електроцентрала в ранните часове на инвазията в Украйна в четвъртък.Защо Русия би направила радиоактивна пустош една от първите си мишени в Украйна?

Докато пълният отговор може да е известен само на висшите служители в Москва, то централата се намира по един от най-преките пътища към Киев, украинската столица.

„Тя е важна заради мястото, където се намира“, казва пред NBC пенсионираният генерал-лейтенант Бен Ходжис, бивш командващ генерал на армията на САЩ в Европа. „Ако руските сили атакуваха Киев от север, Чернобил е точно там по пътя, почти на пътя.“

Чернобил е на по-малко от 20 км от границата на Украйна с Беларус – руският съюзник, при който Москва трупа войски в подготовка за атаката си. От там следва сравнително прав път, дълъг около 130 км на юг до Киев.

Маршрутът от Беларус до Киев през Чернобил може да бъде особено привлекателен за руските военни, защото ще им позволи да преминат река Днепър в Беларус, избягвайки потенциално опасното пресичане на голямата река, която разделя Украйна, зад вражеските линии.

„Те я искат, защото искат да поемат контрола над цялата страна“, казва Евелин Фаркас, бивш заместник-помощник-министър на отбраната за Русия, Украйна и Евразия в администрацията на Обама. „Искат да обградят столицата.“

Голяма „забранена зона“ заобикаля повредения реактор в Чернобил и изоставения град Припят, където работниците са прекарали години в старателно демонтиране на бившата електроцентрала и почистване на радиоактивни отпадъци.

След експлозията през 1986 г. радиоактивен облак се носи над голяма част от Европа. Радиоактивността на района около централата е намаляла през десетилетията след бедствието и проучванията са открили процъфтяващи популации от диви животни в зоната на изключване, въпреки замърсяването на почвата, според Световната ядрена асоциация.

Неотдавнашните битки в района тази седмица биха могли да замърсят почвата и пораждат опасения относно възможността за вредни въздействия върху околната среда, които могат да се разпространят далеч извън територията на Украйна.

Фаркас казва, че дори руският президент Владимир Путин да няма интерес към самата изведена от експлоатация централа, Москва би искала да осигури съоръжението, особено с потенциала за продължителна битка с украинските бунтовници, ако Русия продължи да окупира страната.

„Те със сигурност не искат свободен ядрен материал да плува наоколо“, обяснява тя. „Те разбират опасността там.“

Съветският съюз издига централата в Чернобил, когато контролира Украйна, и мнозина разглеждат бедствието от 1986 г. там като фактор, допринасящ за падането на бившата суперсила няколко години по-късно.

Оттогава катастрофата е обект на исторически ревизионизъм през десетилетията, докато Путин и неговите съюзници се опитват да преработят Съветския съюз в по-положителна светлина. След популярността на минисериала на HBO от 2019 г. за Чернобил, който представя бедствието като продукт на лошо управление на СССР, подкрепяна от Кремъл телевизионна мрежа пусна собствен сериал, обвинявайки ЦРУ.

Неповредените реактори в централата продължиха да произвеждат енергия за Украйна до 2000 г., когато централата е спряна завинаги.

„Това е безполезен имот“, казва сътрудник на Конгреса, който е бил информиран от служители на САЩ. „Но ако искате бързо да превземете Киев, минавайте през Чернобил.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене