Спор в НС кое е по-важно – бюджетът или позиция за войната в Украйна

ДПС: В Комшията гори, имаме проблем, само нашето НС няма позиция

Управляващи и опозиция влязоха в спор дали да прекъснат дебатите по държавния бюджет или да започнат работа по обща декларация за военната намеса на Русия в Украйна.

„В комшията гори. Ние имаме проблем и не можем да се правим, че нищо не се случва и не може да се занимаваме с точки и запетаи. Ситуацията е сериозна и може би сме единственият парламент в Европа, който все още няма позиции“, каза лидерът на ДПС Мутстафа Карадайъ.

„В тази ситуация нито властта, нито коалицията са по-важни от държавата. Нека да имаме държавническо поведение и отношение и да се вземем насериозно в тази сериозна ситуация. Всичко друго, което правим, е неотчитане на сериозността на ситуацията, в която се намираме“, призова Карадайъ.
Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова също призова парламентът да преосмисли дневния си ред и да започне да се движи по дневния ред, който е важен за българските граждани, Европа и света.

„Пет часа няма съгласие между ПГ за една обща декларация. Преди дни нашата ПГ предложи текст на декларация, тя все още не разгледана“, припомни тя.

Атанасова поиска закрито заседание от 16 ч. днес, на което да бъдат поканени шефовете на службите.

Председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров обаче направи обратно предложение.

„Намираме се в много сложна ситуация и заради това би било безотговорно да оставим държавата без бюджет в тази ситуация. В момента текат активни консултации с институциите в държавата и заради това предлагам да продължим с бюджета и да проведем закрито заседание утре, на което да поканим премиера и службите и да получим информация, която да е актуална и подробна“, каза той.

Йордан Цонев от ДПС му отговори, че депутатите няма да оставят страната без бюджет.

„Ако трябва ще работим цяла нощ, но да оставим до утре парламента без позиция, това е знак към Украйна и партньорите. Не ни трябва позиция само на правителство и само на президента, трябва ни на НС. Тук е представен целият български народ, цяла Европа и целият свят ни гледат. Не можем да чакаме някой да се върне от Брюксел, ако премиерът трябва да отиде, да отиде, ще направим заседание с останалите и тук не става въпрос за актуална информация, която ще съберат службите, а да покажем позиция на българската държавност в българския парламент“, каза той.

В крайна сметка депутатите прекъснаха дебата по бюджета, за да обсъдят общата позиция за войната в Украйна.

Камелия Цветанова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене