Мая Манолова: Завеждаме дело за незабавно прекратяване талибанското нарязване на Паметника на Съветската армия

„Варварско и талибанско е поведението на управляващите по нарязването на бронзовите фигури на Паметника на Съветската армия. Тези действия са незаконни – извършват се без законово основание и без съответен административен акт.

Показното отрязване на ръката на паметника е талибанска демонстрация, че са безнаказани, че са недосегаеми и извън закона. Позорно поведение за едно управление, което твърди, че върховенството на правото е негов приоритет. Пред очите на столичани прегазиха всякакви писани закони и морални норми и правила.“

Това заяви лидерът на гражданската платформа Изправи се.БГ Мая Манолова при завеждането на дело в административния съд в София, с което съдът трябва незабавно да се произнесе за прекратяване действията по демонтиране, орязване и унищожаване на Паметника на Съветската армия в София. Тя заяви, че от гражданската платформа очакват буквално до края на деня или утре разпореждане на съда, с което вандалският акт по унищожаване на паметника на съветската армия да бъде прекратен.

Според експертите на Изправи се.БГ щом паметникът е „опасен“, както твърдят от областната управа, има съответна процедура по Закона за устройство на територията с изготвянето на инвестиционен проект, разрешение за строеж за основен ремонт, становища на различни институции, план за управление на отпадъците, план за безопасност и здраве и съгласувателна процедура с министерство на културата и НИКН.

Според Манолова, ако Министерство на културата не смята паметника на съветската армия за част от културното наследство, следва да удостовери това със съответните процедури и становища, а не с устни уверения, дадени в последния момент, когато буквално е хванат по „бели гащи“ министърът на културата.

Ако има съответни становища и оценки за опасността на паметника, те са от последните дни и би следвало след изготвянето на тези документи да има акт на областен управител, кмет или главен архитект. Манолова посочи, че становищата, които са показвани до момента са на други основания, а не на основанието, което се използва за нарязването на паметника в момента.

Манолова припомни, че още като кандидат за кмет на София преди 4 години предлага да се проведе референдум по темата с паметника на съветската армия, за да могат хората да решат.

„Нали никой не вярва, че паметникът ще бъде ремонтиран?“ , попита реторично Мая Манолова и допълни, че бездействието означава да бъдат оставени да режат главите на бронзовите фигури и да продължат с гаврите, които нямат никакво законово основание. Затова от Изправи се.БГ завеждат делото за незабавно прекратяване действията на областната управа, докъдето е и след това ще се предприемат действия по възстановяването на паметника. Отделно за тези действия по думите на Манолова ще се носи и наказателна отговорност за увреждане на публично имущество и културно-историческо наследство.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене