Депутати от ГЕРБ се срещнаха с представители на организации и сдружения на българи в Северна Македония

Депутати от парламентарната група на ГЕРБ се срещнаха с представители на организации и сдружения на българи в Северна Македония.

На срещата присъстваха председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова, заместник председателя на ПП ГЕРБ Томислав Дончев и народните представители Екатерина Захариева и Тома Биков.
От Северна Македония присъстваха членове на ръководствата на партия „Граждански демократичен съюз“, сдруженията „Културен център „Иван Михайлов“-Битоля, „Трибуна“-Прилеп, „Македонско-българско приятелство“-Скопие, „Коридор 8“-Скопие, „Интеракция“-Охрид, „Единство“-Кочани.

Представителите на български организации в Северна Македония благодариха за последователната политика на ГЕРБ и нейното правителство за защита на техните права и си пожелаха настоящият български кабинет да продължи тези действия. Те добавиха, че разчитат на ГЕРБ за запазване на националния консенсус по темата „Македония“ и отстояване на досегашната позиция на страната ни по отношение европейската интеграция на Северна Македония, изискваща от властите в Скопие да се борят с езика на омразата и дискриминацията спрямо своите граждани от български произход, както и българите да бъдат вписани в Конституцията на страната, за да се ползват с всички права, които имат и останалите етнически общности.

Депутатите от ГЕРБ отговориха, че ще направят всичко възможно да съхранят националния консенсус по темата и призоваха правителството на Кирил Петков да не се поддава на пропагандата на Скопие, която се опитва да ни убеди, че проблемите пред двустранните отношения са предимно в историята. Всъщност проблемите са в настоящето и са свързани именно с отношениета към България и към нашите сънародници, живеещи в Северна Македония, произтичащ от манипулирането на историческата истина.

И ГЕРБ, и представителите на българските организации бяха единни, че е нужен видим напредък по всички теми от двустранното сътрудничество и че интензивното провеждане на срещи на работни групи на двете правителства засега не е довело до конкретни резултати.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене