Увеличават инвалидните пенсии

Сред основните акценти е създаване на условия и възможности за социално подпомагане и предоставяне на подкрепящи мерки за хора с увреждания, както и приобщаването им в общността, което е едно от последиците от регионалните диспропорции и икономическата конюнктура. В проектобюджета е предложена цялостна балансирана подкрепа към уязвимите групи, с увеличени социални плащания. Това заяви министърът на социалната политика и труда Георги Гьоков на брифинг пред журналисти в парламента.

Увеличението в ДОО е с 8,3% – това е 1 млрд. и 295 млн лева. Увеличението на бюджета на социалното министерство е 350 млн., като от тях 230 млн. Ще са пряко насочени към хората с увреждания. Ниските нива на социалните плащания остават усещането за липса на справедливост през годините, поясни той.

Необходими са ключови реформи в областта на социалното подпомагане, свързани с оценката на трудоспособността, допълни Гьоков.

Председателят на бюджетната комисия към парламента Любомир Каримански допълни за увеличението на инвалидни пенсии, че за хора с трайна намалена трудоспособност 100%, с определена чужда помощ, се предвижда увеличение 160 на 100 (от 135% досега до 160% спрямо социалната пенсия), от 91% до 100% степен на инвалидност – 140 на сто (от 125% става на 140), а за хора от 71% до 90% степен на увреждания се предвижда с 130 на сто (от 90 на сто). По думите му това ще е в отговор на повечето на исканията на народните представители, и на хората с увреждания.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене