Майка на 24-годишно момче в будна кома настоя да влезе в парламента

Майката на 24-годишния Гого, който е в будна кома, настоя да влезе в парламента, за да видят депутатите сина й и да разберат колко трудно се гледа дете с увреждания. Това породи напрежение пред централния вход на Народното събрание. След известно време служителите на Национална служба „Охрана“ позволиха на майката Юлия да влезе, но само до предверието. Детето е в инвалидна количка.

Да подкрепят Юлия пред парламента дойдоха майки от инициативата „Системата ни убива“, които са недоволни от параметрите по бюджета за 2022 г., в който не е гласувано исканото от тях увеличение на социалната пенсия.

Вера Иванова от „Системата ни убива“ заяви, че майките не искат да влязат вътре в парламента, но искат те да разберат, че 220 лв. пенсия не е достатъчна. Тя посочи, че се бави и приемането на промени в Закона за личната помощ, с който ще се гарантира асистент събота и неделя.

При майките отвън излязоха представители от управляващата коалиция. Пред журналисти Станислав Балабанов от „Има такъв народ“ (ИТН) потвърди, че охраната на северния вход на парламента е спряла майките с увреждания от влизане в сградата на парламента.

Като председател на комисията за прякото участие на гражданите още в едно от първите заседания бях поканил майките на децата с увреждания за среща при нас, за да чуем какви им са проблемите, каза той. Балабанов смята, че ГЕРБ са „стопирали“ Закона за личната помощ.

По думите му депутатите от ИТН са разбрали исканията на майките на деца с увреждания и са внесли законопроекта. Много се надявам в най-бързо време този закон да се разгледа и да се приеме, посочи той. И подчерта, че ИТН отдавна подкрепя „Системата ни убива“ и майките на деца с увреждания. Балабанов обърна внимание, че ще има и актуализация на бюджета.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене