Протест срещу баптисти в Мосомище

Над 200 жители на с. Мосомище излязоха на протест тези дни. Те се събраха в центъра на селото, на метри от терен, където се предвижда да бъде построен голям молитвен дом.

За случаят разказва един от инициаторите – Сотир Парасков: „Протестът беше мирен и беше показателен, че не ни е безразлично какво се случва в селото. На този парцел искат да построят баптистка църква. В Мосомище може би над 90 процента сме православни християни и имаме седем православни храма в селото и близките околности. Аз съм на 28 години, живея в селото и баптисти не познавам. Затова съм смутен, защо точно тук искат да построят такава църква. Не е просто слух, със сигурност, лично съм видял скиците, които са изготвени. Направихме и подписка, възразяваме, искаме това нещо да не се допуска“.

Протестът на православните в Мосомище показва, че живо се интересува какво се случва в селото. Мнозина са готови и на крайни мерки, включително и жива верига. Дали ще се стигне да втори протест и крути мерки зависи от местната власт, Общинска администрация. Там е внесена подписка с имената на 553 мосомищалии, които са против стоителството на баптистки храм. По информация на инициативния комитет на протестиращите идеята за баптиска църква е на етап изработване на ПУП- подробен устройствен план, за което ще е необходимо разрешение от Общинска администрация и Общинския съвет.

За сега втори протест не се предвижда, освен ако Общинска администрация не одобри плановете за строителство на Молитвен дом за баптисти.

Кметът на селото също не бил информиран за проекта за Молитвен дом, което обгражда в тайнственост кои точно са хората, ангажирани с проекта, включително и с неговото финансиране.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене