Василев: Реалистично е проектите, заложени в Плана за възстановяване, да бъдат изпълнени до 2026 г.

Бъдеще на батерии, с които да се добива електричество и завод в България, където да се произвеждат. Това е един от новите енергийни проекти, който влиза в преработения План за възстановяване. Конкретният проект все още не е публикуван, но се предвижда инсталираните батерии да са с капацитет 6000 мегаватчаса.

„В света са изградени 20 такива завода. По-скоро сме във вълната на ключова следваща технология. България има всички преимущества да стане основен играч и е добре да ги използваме”, заяви пред NOVA финансовият министър Асен Василев.

„Планът вече върви към частични последни корекции. Текат дискусии и очакваме одобрение във формалната връзка. В плана е заложено 40% намаление на въглеродния отпечатък от въглища. Единственият ангажимент за затваряне на мощности, който сме поели, е да се затворят мощности, които не отговарят на тези изисквания”, обясни той.

Според финансовия министър е напълно реалистично проектите, заложени в плана, да бъдат изпълнени до 2026 г. А въпреки критиките на опозицията, че разходите, предвидени в бюджета, не могат да компенсират ефекта от инфлацията за потребителите и предложенията за намаляване на ДДС-то върху храните, държавата няма да отстъпва, категоричен е Асен Василев.

„Опозицията да реши какво иска. От една страна искаха да свием разходите с 6 млрд. и да стане нулев бюджетен дефицит, от друга искат да ги разширим с два милиарда, на база техните предложенията”, каза още министърът на финансите.

Той коментира и протеста на полицаите.

„Отговорът го дадохме още при предварителните разговори. Увеличавания на заплатите може да има, в която и да е държавна институция, но конкретно в полицията и пожарната – само след реформи”, коментира Асен Василев.

 nova.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене