Мика Зайкова каза колко точно ѝ е пенсията и как оцелява с тези пари

Инфлацията няма да спре, погледнете ситуацията в Украйна, прогнозира тя

Последните 30 години съм работила в синдикат, където заплатите не бяха много високи. Моята пенсия е някъде около 710 лева. Това заяви финансистът Мика Зайкова в ефира на Нова телевизия.

„Това не е пенсия, това е доход. Ако не е синът ми – адвокат в Америка, ще ми е малко трудно, заяви Зайкова. Тя изчисли, че чистият доход от 710 лв. е 508 лв., а минималната заплата от 650 лв. е 503 лв.

42 000 са тези, които в работят в обществения сектор и получават тези доходи. 565 хил. души са в частния сектор. Ако преди в частния сектор се очакваше да получават нещо под масата, сега това е невъзможно“, каза още Зайкова.

По думите на експерта Стоян Панчев има хора, които ако не са получили увеличение на заплатите си от миналия януари, са обеднели с около 10 %.

Зайкова посочи, че около 1 милион пенсионери взимам минимална пенсия от 370 лв. „Говорим за около 800 хил. души, ако не и повече, които са под линията на бедността. Хлябът е увеличен 2 пъти, олиото е 42%, всичко останало с 15%.“, изброи тя.

„Със сигурност ще имаме по-висока инфлация до средата на годината, от тази, която виждаме в момента. Оттам нататък е важно какво ще се случи в Украйна, какво ще каже световата банка“, прогнозира Панов и допълни „аз очаквам да имаме още по-висока инфлация до средата на следващата година“.

„Инфлацията няма да спре, погледнете ситуацията в Украйна“, смята от своя страна Зайкова. Според нея дори и да не влезем в това време в еврозоната нашият дълг ще поскъпне. По думите ѝ ние не изплащаме дълга си, а го рефинансираме и той се оскъпява.

Откакто сме с мораториум 2 пъти се увеличи моята сметка за тока, без да съм направила каквото и да е“, коментира още тя.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене