Българин е един от най-големите риболовни пътешественици. Бате Андро е хващал на въдицата си какво ли не по целия свят.

Риболовният пътешественик бате Андро: Разбивам скобарите по Струма

Последният улов от Струма

Последният улов от Струма

Хващал съм всякакви риби от Африка до Америка
Българин е един от най-големите риболовни пътешественици. Бате Андро е хващал на въдицата си
какво ли не по целия свят. Тази зима се е специализирал основно в улова на скобари от река Струма. За него няма тайни в риболова. Специално за читателите на „Топ Преса“ 68-годишният Андрей Чолаков споделя някои от своите чалъми, с които пълни живарника. „От година насам живея в град Рила и често посещавам Струма. Реката не е лесна, но ако я познаваш, се отплаща добре. Аз предпочитам да ловя скобарите на фидер. Такъв голям кеф е, като закачиш тази борбена риба. През зимата по-малък от 800 грама не съм изваждал. Насколо улових един над килограм и половина. Общо взето от 10 излета 2 са неуспешни. При много бистра вода обикновено уловът е по-малък. Имам специално направено сито, с което си роня хлебни трохи. Смесвам ги със захранката и това събира рибите. На кукичката закачам трохичка от така нареченото френско хлебче“, разкрива бате Андро. Любимият му участък от река Струма е край с. Бело поле. Голям фен е на черната мряна и няма търпение риболовът й да започне през пролетта.

Андрей Чолаков

Андрей Чолаков

Майсторът на въдицата е роден в София и още като дете се запалва по риболова. Първите му излети са на езерата край Враждебна до летището. „Аз сам си направих първата въдица навремето“, признава Чолаков. „Женен съм от 45 години. Жена ми Живка е бургазлийка и няколко месеца след сватбата я заведох на риба на Мандренското езеро. На малки рибки за стръв хващахме по две бели риби наведнъж. Тя се запали дори повече от мен. Семейният ни рекорд е 7,5-килограмова риба от вида блу фиш (лефер). Естествено, улови го жена ми от океана край Ню Йорк, където живяхме 15 години“, разказва бате Андро. Той има още куп риболовни приключения. В най-голямата река в
Африка – Конго, хваща електрически риби, от които го тресе ток. В Нигерия и ЮАР пък се оказва цар на шараните. Боготворят го дори на Скандинавския полуостров.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене