Облекчават мерките в почти цяла България до дни

В почти цяла България мерките трябва да бъдат облекчени до дни.

Припомняме, че вчера Регион 4, в който попадат областите Пловдив, Пазарджик, Смолян, Кърджали и Хасково, влезе в етап 2 от Националния оперативен план за справяне с пандемията и това позволи голяма част от ограниченията да паднат. Областният оперативен щаб реши всички ученици в Пловдив и областта да се връщат в клас от 21 февруари. От тази дата се възстановява и плановият прием на операции. От 18-и пък отпада ограничението за работно време на заведенията и всички търговски обекти. Остава обаче в сила мярката за 50% капацитет и придружители на лица под 18 години.

Картата на епидемиологичната обстановка показва, че до края на седмицата се очаква в по-безопасния етап 2 да влязат още три региона. Това означава, че от следващата седмица и там всички ученици трябва да се обучават присъствено, а заведенията да работят без ограничения за работното време.

В етап 3 засега без промяна остава единствено регион 5, в който попадат Стара Загора, Сливен, Ямбол и Бургас.

В телевизионно интервю бившият служебен министър д-р Стойчо Кацаров съобщи, че според него до месец у нас ще отпаднат всички ограничения.

„Омикрон протича по-различно, засяга по-млади хора, протичка по-леко и по-малко хора влизат в болница, така че като цяло фокусът се измества не толкова към болниците, но към извънболничната помощ. Вирусът затихва, затихва и ваксинацията, посочи Кацаров.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене