Сблъсъци между полиция и мигранти по северната граница на Гърция

Гръцката полиция влезе в сблъсъци с група бежанци и мигранти, които от няколко дни са се настанили в палатков лагер край северната граница на страната с надеждата да преминат в Северна Македония и от там да се придвижат към вътрешността на Европа.

Стотици хора, включително много майки с деца, пристигнаха в мигрантския лагер „Диавата“ край границата със Северна Македония в четвъртък и започнаха да опъват палатки. Напливът на мигранти беше предизвикан от слухове в социалните мрежи за планирано масово пресичане на северозападната гръцка граница с Албания в началото на април.

В събота силите за борба с безредиците използваха сълзотворен газ срещу няколко дузини мигранти – включително майки с деца на ръце, които хвърляха камъни и бутилки в опит да пробият полицейския кордон и да достигнат до пътя, водещ към границата.

Около 100 палатки са издигнати в полето, което в под засилената охрана на органите на реда. Хората отказват да се разотидат въпреки призивите на гръцки министри да се завърнат в бежанските центрове и предупрежденията, че преминаването на границата ще е невъзможно.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене