Председателят на БАН разкри за втора наша К-19 ваксина, каза къде отиват 20-те млн. лева ВИДЕО

За първата ваксина акад. Ревалски сподели, че тя вече съществува като научен прототип и проектът е отчетен като успешно завършен

„Има проект за втора българска ваксина, по която се работи. Тя ще бъде от класически тип, не РНК ваксини или на основа на аденовирус. 

В областта на молекулярната биология се работи много активно. Правим така, че да имаме български китове за PCR тестове“. Това каза в „Денят на живо с Наделина Анева“ по NOVA NEWS акад. Юлиан Ревалски, председател на БАН.

За първата ваксина той сподели, че тя вече съществува като научен прототип и проектът е отчетен като успешно завършен, но за да стане функционираща ваксина, трябва да се извършат клинични изпитания, за което БАН няма потенциал, това се прави от големи фармацевтични компании.

Относно обещаните допълнително към бюджета на БАН 20 милиона лева, академик Ревалски сподели, че ще бъдат изразходвани за възнаграждения на учените. Те ще бъдат получени след показване на резултати.

„Така ще се поправи една несправедливост и ще се изравнят възнагражденията на учените в БАН с тези във ВУЗ. Не видях противопоставяне на институциите, ние уважаваме всички институции и очакваме такова и от останалите“, подчерта той.

„Основната ни цел е да привличаме млади хора, да подмладяваме научния състав“, допълни акад. Ревалски.

https://www.vbox7.com/play:1d8f89f9e9

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене