Проф. Матанов: Апостолът е бил готов на всичко, днес няма такива управляващи

Левски е величина, с която доста хора се всеизмерват

„Велият човек е велик, защото неговите завети никога не могат да се изпълнят на 100%. Левски е една величина, с която доста хора се всеизмерват, но е трудно да се достигне. Всяко поколение на България вижда по различен начин Левски“, заяви историкът проф. Христо Матанов в студиото на „България сутрин“.
На днешната дата се навършват 149 години от смъртта на Апостола на свободата Васил Левски.

„Левски е бил от всичко по малко, иначе е нямало да успее. Щом е успял да създаде толкова частни комитети, значи той е умеел да контактува с всички слоеве от обществото. Той е бил реалист по отношението на българското въстание“, каза историкът.

„Днес живеем в друго време. Една личност не прави нищо. Тя не може да огрее навсякъде. Трябва обаче да му подражаваме при всички случаи“, смята гостът.

„В писмата на Левски не се наблюдава да харесва една или друга велика нация. Левски разчита на българите. Още не виждам сега такъв управляващ, който да контактува с всички слоеве на обществото“, коментира проф. Матанов пред Bulgaria ON AIR.

Неговото мнение е, че саможертвата днес е доста обезценена, а Апостолът на свободата е бил готов на всичко. Според него патриотизмът не е празна дума, но той е ежедневна дейност.

„Не би му харесало (на Левски – бел. ред.) поведението на много българи, които се опитвам да мамят държавата по онзи начин, срещу който той се е борил“, допълни проф. Христо Матанов.

Анисия Иванова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене