Д-р Хасърджиев: Сертификатите да отпаднат!

Пазаруваме лекарства все едно купуваме картофи, смята лекарят

От Асоциацията на собствениците на аптеки алармираха, че повече от 330 лекарства липсват в аптеките.

„Статистиката не е публична и не можем да се запознаем подробно с истинските числа. Става дума преди всичко за лекарства, които не са за Ковид-19, а за всякакви заболявания. Вероятно в световен мащаб има недостиг в момента. Производствените мощности са засилени в посока производство на ваксини и лекарства срещу Ковид“, каза директорът на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него може да е само началото на затрудненията, които ще виждаме. Продължава да има проблем с доставките на лекарства за ХИВ СПИН.

„Пазаруваме лекарства все едно купуваме картофи. От години призоваваме законодателството ни да се промени, то е доста архаично“, подчерта д-р Хасърджиев.

„Няма как да прикрием високата смъртност, разочарованите от системата, от мерките и от хаоса, който се създаде. Това беше тотално дезинформационна кампания. Масово лекарите предписват една и съща комбинация на всичките си пациенти с Ковид-19, включително и по телефона. Изключително погрешно, защото създава предпоставки да създаваш резистентни щамове. Две години след пандемията в България нямаме издаден гайдлайн, по който да се водят всички лекари“, обясни гостът.

„Базирана е на клинични пътеки, по които пациентите са приети в болницата. Куп лоши практики, за които всички си затварят очите и никой не взима мерки“, настоя директорът на Националната пациентска организация.

„При нас проблемът е и с качеството на тези кадри. Липсват експертиза, знания и визия. В здравеопазването няма планиране, всеки университет прави доктори, но не се прави достатъчно да има сестри“, изтъкна д-р Хасърджиев.

Той подчерта, че единственият ефект от „зеления сертификат“ е, че е принудил малко повече хора да се ваксинират.

„Продължаваме да сме на пренебрежимо ниски нива, защото се провалихме в разговора с хората. Категорично трябва да бъдат премахнати сертификатите“, посочи д-р Хасърджиев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Ния Христова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене